Werkzoekenden ontmoeten werkgevers bij Meet & Greet Hbo+

Dinsdag 6 april kwamen ruim zeventig werkzoekenden naar de bijeenkomst Meet & Greet HBO+. Ze gingen daar in gesprek met 24 werkgevers uit verschillende branches. Deze netwerkbijeenkomst voor werkgevers en Hbo of Wo geschoolde werkzoekenden werd georganiseerd door Werkgeversservicepunt Holland Rijnland (WSP HR) bij Fletcher Wellness Hotel in Leiden.

Voor werkgevers is het in deze tijd van arbeidskrapte lastig om hun openstaande Hbo en Wo vacatures in te vullen. Tegelijk zijn er op Hbo en Wo geschoolde werkzoekenden, die graag op een laagdrempelige manier persoonlijk in contact willen komen met werkgevers. Soms lopen zij bij een regulier sollicitatieproces toch tegen dichte deuren aan. De netwerkbijeenkomst die WSP HR in samenwerking met werkgevers organiseerde bracht hierin verandering. Werkzoekenden kregen de kans om hun blikveld te verbreden en te netwerken. Sommige hebben een uitkering omdat ze hun baan zijn verloren, sommige willen zich oriënteren van ‘werk naar werk’ of hebben een arbeidsbeperking of taalachterstand. De interesse in waardevol en duurzaam werk is wat hen bindt. Alle stands werden druk bezocht en er werden vele energieke gesprekken gevoerd.

Matchen is maatwerk

Matchen is maatwerk en daar hoort een goede voorbereiding bij. Werkgever Rob van der Hoort van Heiwegen Consultancy formuleerde het op een treffende manier: “zoekt u een functionaris of zoekt u een mens? Zet de kandidaat centraal in het recruitmentproces”.

Voor deze bijeenkomst nodigde WSP HR werkgevers uit verschillende branches uit om deel te nemen. Vertegenwoordigd waren werkgevers uit overheid/non-profit, ICT, accountancy, werving & selectiebureaus en detailhandel. Werkzoekenden werden zorgvuldig geselecteerd en uitgenodigd. Op deze manier waren werkzoekenden aanwezig, die voldeden aan relevante voorwaarden: Ze spraken Nederlands en/of Engels en waren Hbo of Wo geschoold, met (de mogelijkheid tot) diplomawaardering voor een buitenlands diploma. Verder waren ze in bezit van een actueel cv en in staat om zelfstandig een netwerkgesprek met werkgevers te voeren. Voor de werkzoekenden die dat prettig vonden, bood WSP HR als extra steuntje in de rug voorafgaand een workshop ‘Elevator pitch en Netwerken’ aan. Daarin werden zij getraind om de nieuwsgierigheid van gesprekpartners op te wekken en zichzelf in zestig seconden krachtig neer te zetten.

Over WSP HR

WSP HR wordt gevormd door samenwerking van gemeenten, UWV en de sociaal ontwikkelbedrijven DZB LeidenProvalu en Rijnvicus. Wieke den Hollander, projectleider WSP HR: “Door de krachten van vier uitvoeringsorganisaties te bundelen, ondersteunt WSP HR werkgevers bij arbeidsmarktvraagstukken. WSP HR heeft toegang tot een regionaal bestand van werkzoekenden, voor wie het vinden van een baan minder vanzelfsprekend is. Zij ontvangen een WW- of een bijstandsuitkering. En soms hebben zij een arbeidsbeperking of taalachterstand. Matches komen tot stand door maatwerk, creativiteit en begeleiding. De ene keer is geen of minimale ondersteuning nodig, de andere keer een opleiding of extra begeleiding. Het splitsen van taken over meerdere functies helpt soms ook om vacatures in te vullen”.

WSP HR is één regionaal loket voor werkgeversdienstverlening in de regio Holland Rijnland en is een gesprekspartner voor werkgevers op het gebied van arbeidsmarktvraagstukken, Zij ondersteunt werkgevers bij het vinden, plaatsen, behouden en ontwikkelen van medewerkers, die wat hulp richting de arbeidsmarkt kunnen gebruiken. Ook voorziet WSP HR werkgevers van arbeidsmarktinformatie en adviseert WSP HR over aanpassingen in functies, of over subsidies en jobcoaching. Maar ook voor het invullen van een Social Return verplichting kunnen werkgevers bij WSP HR terecht. De dienstverlening van WSP HR is kosteloos. Het WSP werkt vanuit 7 brancheteams: Garantiebanen & Overheid, Groen, Hospitality & Facility, Techniek & Electromontage & Bouw, Transport & Logistiek, Zakelijke dienstverlening, Zorg & Welzijn.