Vier oud en nieuw warm. Leiden vuurwerkvrij het nieuwe jaar in

De gemeente Leiden start vandaag met de campagne ’Vier oud en nieuw warm. Leiden vuurwerkvrij het nieuwe jaar in’. Door het coronavirus ziet de jaarwisseling er dit jaar voor veel mensen anders dan anders uit. We zitten in een ‘lockdown’ om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en mogen met de jaarwisseling maximaal 2 gasten ontvangen. Daarnaast geldt er een landelijk vuurwerkverbod en in Leiden ook een verbod op carbidschieten.

Motiveren

De gemeente wil met de campagne mensen motiveren om op een veilige manier oud en nieuw te vieren. Dat wil zeggen met inachtneming van de coronamaatregelen, het vuurwerkverbod en verbod op carbidschieten. Daarnaast wil de gemeente iedereen een hart onder de riem steken.

Op het digitale jongerenplatform www.deleidseburcht.nl is van alles te beleven op een coronaveilige manier. Ook rond de jaarwisseling. In samenwerking met SOL organiseert De Leidse burcht op oudejaarsdag online het Leidse Fortnite toernooi voor jongeren van 12 t/m 17 jaar oud.

Vuurwerkverbod

Het verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van vuurwerk geldt voor al het oudejaarsvuurwerk (waarbij op het label categorie F2 of F3 staat). Handhaving en politie handhaven de vuurwerkregels en kunnen overtreders beboeten.

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Dit soort vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf de leeftijd van 12 jaar worden gekocht en gebruikt.

Voor meer informatie: leiden.nl/oudennieuw