Terechte aandacht voor Leidse vrijwilligers tijdens feestelijke uitreiking Vrijwilligersprijs 2022

Op woensdagavond 7 december ontvingen Nico Massaar, Lise Duijvesteijn en De Leidse Reddingsbrigade alledrie de Leidse Vrijwilligersprijs 2022. De uitreiking vond plaats in een volle stadsfoyer in het Stadhuis.

Drie categorieën voor de Vrijwilligersprijs 2022

Op de Nationale Vrijwilligersdag (7 december) was er terechte aandacht voor: de Vrijwilliger van het jaar, de Vrijwilligersorganisatie van het jaar en de Toekomstprijs voor jongeren van 18 t/m 27 jaar.  De winnaars zijn:

  • Nico Massaar, categorie Vrijwilliger
  • Leidse Reddingsbrigade, categorie Organisatie
  • Lise Duijvesteijn, categorie Toekomst

Het was niet eenvoudig voor de jury om de genomineerden te kiezen. Feitelijk verdient iedere vrijwilliger een prijs. Sportclubs, kerken, culturele organisaties, ze draaien allemaal voor het overgrote deel op vrijwilligers. Maar ook zorginstellingen kunnen nauwelijks zonder de hulp van mensen die zich belangeloos inzetten.

Vrijwilliger van het jaar is oude rot in het vrijwilligerswerk

Nico Massaar mocht uit handen van wethouder Julius Terpstra (Bouwen, Wonen en Welzijn) de Leidse Vrijwilligersprijs 2022 in ontvangst nemen. Deze oude rot in het vrijwilligerswerk wordt geroemd om zijn jarenlange inzet voor tientallen activiteiten, waaronder bestuurswerk voor de Vijf Hoven, penningmeester in het bestuur van de Leidse Bond van Speeltuinverenigingen en 25 jaar Marathon Leiden. ‘Wie een beroep doet op Nico Massaar, heeft grote kans op medewerking van hem. Daarnaast is hij in staat om een grote groep mensen op de been te brengen, bijvoorbeeld als verkeersregelaars’, aldus het juryrapport.

De andere genomineerden in de categorie Leidse Vrijwilligersprijs waren Ronald Pesant en Wil Tjong Ayong. Julius Terpstra is dankbaar en trots dat mensen zoals Nico Massaar, Ronald Pesant en Wil Tjong Ayong zich met hart en ziel inzetten voor de samenleving. “Zij zijn hopelijk voor veel meer mensen een inspiratiebron om dit prachtige werk te doen”, aldus de wethouder.

Leidse Reddingsbrigade wint Organisatieprijs

Jurylid Claas Griffioen overhandigde de Organisatieprijs aan De Leidse Reddingsbrigade. Lise Duijvesteijn is de trotse winnaar van de Toekomstprijs. Deze prijs wordt sinds 2011 uitgereikt met als doel het vrijwilligerswerk ook onder jongeren te bevorderen. De Historische Vereniging Oud Leiden en de publieke lokale media-instelling voor Leiden, Sleutelstad waren de andere genomineerden in de categorie Organisatieprijs.

Over de Leidse Vrijwilligersprijs

De Leidse Vrijwilligersprijs wordt sinds 1993 uitgereikt aan een persoon of groep mensen die zich op bijzondere wijze voor de Leidse samenleving inzet. De jury van de Leidse Vrijwilligersprijs wil deze mensen graag in het zonnetje zetten. De prijs wordt ook uitgereikt om vrijwilligerswerk binnen de gemeente aan te moedigen.