Subsidie voor groen dak in Leiden groot succes

De subsidieregeling die de gemeente Leiden heeft voor inwoners om een groen dak op hun schuur of aanbouw te laten aanleggen, is dit jaar een groot succes. In de eerste helft van 2020 zijn er al meer aanvragen gedaan dan vorig jaar in een heel jaar. Door het grote enthousiasme is het subsidiebudget inmiddels al bijna op.

De gemeente heeft dit jaar uitgeroepen tot het Jaar van het Dak. Er zijn dakcoaches ingezet om bewoners te helpen de mogelijkheden van hun dak te onderzoeken en benutten. Met effect want in totaal is er dit jaar al bijna 4.000 m2 groen dak aangelegd in Leiden. Hierdoor is de bodem van de subsidiepot in zicht. Op dit moment is er voor 2020 nog ruimte voor de aanleg van ongeveer 20 groene daken. Lopende aanvragen worden nu beoordeeld en daarna wordt bekeken of eventueel nog nieuwe aanvragen in behandeling kunnen worden genomen. Deze worden op volgorde van binnenkomst behandeld. De gemeente onderzoekt of de subsidie de komende jaren kan worden voortgezet.

Wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit en Beheer Openbare Ruimte): “We zijn heel blij met de vele aanvragen van mensen die graag een groen dak willen en zo bijdragen aan het groener maken van hun woonomgeving. We willen dit enthousiasme blijven stimuleren en gaan daarom bekijken of hiervoor extra geld kan worden vrijgemaakt.”

Leidenaren die hun dak willen vergroenen, kunnen subsidie aanvragen bij de gemeente. Van de kosten voor de aanleg van een groen dak geeft de gemeente per m2 € 25 subsidie. Een groen dak is meestal een plat dak met een begroeiing van sedum, mos, grassen of kruiden. Een groen dak houdt water beter vast bij hevige neerslag waardoor het riool minder wordt belast, geeft verkoeling bij hitte, zorgt voor isolatie, en draagt bij aan de biodiversiteit. Bovendien gaat een groen dak langer mee.