Subsidie Groene daken beschikbaar voor 6250 m2 Leids dak

Ook de komende jaren stimuleert de gemeente Leiden de aanleg van groene daken met de Groene daken subsidie. De regeling rond de subsidie is aangepast, waardoor het voor Leidenaren gemakkelijker wordt om de subsidie aan te vragen. Het college van burgemeetsre en wethouders ging gisteren akkoord met de nieuwe subsidieregeling Groene daken 2023-2025.

Afgelopen jaren is de subsidie zeer succesvol gebleken en zijn er duizenden vierkante meters dak vergroend met mos-, sedum-, gras- of kruidendaken. Een groen dak ziet er niet alleen mooi uit, maar draagt ook bij aan het opvangen van water, geeft verkoeling bij hitte, heeft een isolerende werking en is gunstig voor de biodiversiteit.

Gemakkelijker en sneller

Voor 2023 is er € 75.000 beschikbaar. De gemeente past daarnaast de regeling rond het aanvragen van de subsidie vanaf januari aan. Zo wordt het minimale te vergroenen dakoppervlak 10m2 in plaats van de huidige 15m2. Ook kunnen bewoners gezamenlijk een aanvraag indienen. Bovendien wordt het proces rond het aanvragen van de subsidie gemakkelijker en sneller voor de aanvrager, omdat er minder handelingen nodig zijn. Door al deze aanpassingen kunnen nog meer inwoners aan de slag met het vergroenen van hun dak. Gebaseerd op het subsidiebedrag per m2 kan er in 2023 maximaal 6.250m2 dak worden vergroend.

Aanvragen voor de Groene daken subsidie worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Door het grote enthousiasme in voorgaande jaren is de ervaring dat de beschikbare subsidiepot vaak halverwege het jaar leeg is. Het advies aan geïnteresseerden is daarom om niet te lang te wachten met het aanvragen van de Groene daken subsidie.