Start aanbesteding Combizwembad en IJshal de Vliet

Buitengewoon Binnen Sporten in Leiden

Vandaag is de Europese aanbesteding voor een nieuwe ijshal en een nieuw binnenzwembad in Leiden gestart. Geïnteresseerde partijen kunnen zich vanaf nu inschrijven via Tenderned. Begin 2021 volgt de aanbesteding van het nieuwe Indoor sportcentrum. Twee eigentijdse sportcomplexen met alles erop en eraan, op steenworp afstand van elkaar. De stad Leiden investeert meer dan 60 miljoen euro in de bouw van twee nieuwe sportcomplexen. Zodat alle Leidenaren kunnen sporten en gezond kunnen blijven.

Wethouder Paul Dirkse (Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën): “Leiden gaat in een aantal jaar de grootste sportcomplexen vernieuwen. Daar steken we meer dan 60 miljoen in. Daar mogen we echt trots op zijn. Dat we als stad zoveel investeren in sport. Veel partijen maken pas op de plaats vanwege corona. Dat doen wij niet. Integendeel. Achter elk besluit dat een gemeenteraad neemt zitten bedrijven en banen. Juist in tijden waarin het allemaal wat onzekerder wordt, moet de overheid investeren om de economie draaiende te houden. Leiden doet dat onder andere met deze twee grote bouwprojecten voor de sport. Voor een gezonde stad.”

Op 6 augustus kondigde de gemeente Leiden de aanbesteding aan en konden geïnteresseerden vast een kijkje nemen op www.buitengewoonbinnensporten.nl.

Duurzaam Combibad en IJshal

Het combibad en ijshal De Vliet op de kop van de Churchilllaan krijgen zonnepanelen op het dak. En daar blijft het niet bij. De restwarmte die vrijkomt bij de koeling van de ijsbaan wordt gebruikt om het binnenzwembad te verwarmen. Het naastgelegen buitenbad De Vliet wordt komende winter gerenoveerd. Na voltooiing van de het nieuwe binnenbad en ijshal wordt dit buitenbad ook van het gas afgehaald en verwarmd met de warmtepompen van de ijshal. Schaatsen op de ijsbaan wordt een bijzondere beleving doordat op twee verdiepingen kan worden geschaatst. Langeafstandsschaatsers kunnen op de verdieping hun rondjes rijden terwijl op de begane grond de ijshockeyers, shorttrackers en kunstrijders hun kunsten kunnen verrichten. Omdat het midden van de ijshal open is blijft er altijd goed zicht tussen beide ijsvloeren.

Concreet gaat het gaat om de bouw van:

• Binnenzwembad van 35×25 meter met circa 400 vaste tribuneplaatsen voor topsport waterpolo en korte baan zwemwedstrijden.
  • IJshal met 250 meter rondbaan met 150 vaste tribuneplaatsen, 30×60 meter ijsvloer voor ijshockey, shorttrack en kunstrijden met 300 vaste tribuneplaatsen en 45×20 krabbel/curlingbaan.

Tot slot

Beide projecten, het combibad en ijshal én het indoor sportcentrum, worden op basis van een definitief ontwerp aanbesteed. Dit biedt de aannemers de mogelijkheid om op basis van het technisch ontwerp alsnog invloed uit te oefenen op de maakbaarheid en planning van het ontwerp.
De bouwfase van deze twee projecten valt nagenoeg gelijk. Omdat de projecten slechts 500 meter van elkaar worden gerealiseerd, bestaat er voor marktpartijen een goede mogelijkheid hier schaalvoordelen uit te behalen.

Meer informatie

Meer informatie over de twee sportcomplexen is te vinden op www.buitengewoonbinnensporten.nl. De publicatie van de aanbesteding van het combibad en de ijshal is te vinden op TenderNed:

• Bouwkundige aannemer: https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/203887
  • Installateur W: https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/203889
  • Installateur E: https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/203894