Stadhuisklok Leiden weer thuis

Vanmiddag klonk het carillon van het stadhuis weer door de straten van Leiden. Om te vieren dat de klokken na twee jaar restauratie weer terug zijn werd kort na 12.00 uur een mini-concert gegeven. Het spits is afgebeten met het Leids Volkslied.

Twee jaar geleden zijn de meeste klokken uit de toren verwijderd om te restaureren. De grootste klokken zijn ter plaatse gerestaureerd en de kleinere zijn in de klokkengieterij gereviseerd. Het staalwerk waar de klokken aan hangen is grotendeels vervangen en op sommige plekken hersteld.

Modern jasje

Het carillon is niet alleen in ere hersteld, het klavier waarmee het carillon wordt bespeeld is ook voorzien van een nieuw systeem waarmee een computer het kan bedienen. Daarom zijn de slaghamers aan de buitenzijde van de klokken niet meer nodig met dit nieuwe systeem waardoor er veel gewicht uit de toren is verwijderd.] Een nieuwe computer zorgt er ook voor dat er geen haperingen meer in de automatische bespeling zitten. Levina Pors (beiaardier); “Ik heb de klokken gemist en ben erg blij dat ik weer mag! En eerlijk waar, het is het wachten zeker waard geweest.”

Nu ook online

Het invoeren van nieuwe melodieën wordt nu een stuk eenvoudiger omdat met het nieuwe systeem alles via het internet gaat. Er wordt nu vanuit huis geprogrammeerd. Via een app kan het carillon tijdelijk stilgelegd wanneer de situatie daarom vraagt. Ook kan er vanuit huis een oogje in het zeil gehouden worden tijdens een storm of onweersbui.