Sluiting BBB-voorziening per 1 mei

De Bed Bad en Brood-voorziening (BBB) aan het Maansteenpad in Leiden is per 1 mei gesloten. De acht bewoners die nog in het pand zaten, kunnen zich melden bij de Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV) in Rotterdam, of hebben aangegeven zelf al alternatieve huisvesting te hebben gevonden.

In oktober 2019 werd bekend dat de BBB-voorziening in Leiden medio 2020 zou gaan sluiten. Vanwege nieuwe wet- en regelgeving mogen er geen lokale BBB’s meer in stand gehouden worden. Het Rijk vangt de groep ongedocumenteerden op in Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV’s). De Leidse BBB bewoners hebben inmiddels ruim een half jaar de tijd gekregen om zich te melden bij de LVV in deze regio, te weten in Rotterdam, of zelf alternatieve huisvesting te zoeken. Ze zijn hierin intensief begeleid en op voorbereid door de medewerkers van STUV.

Voor iedere BBB-bewoner een plek

De bewoners van de BBB hoeven in ieder geval niet op straat komen te staan. Voor iedere bewoner van de BBB is er een plek, alleen niet op de huidige locatie en niet in Leiden. Aanmelden voor de LVV is echter geen verplichting, het gebeurt op vrijwillige basis. Voorwaarde voor opvang en begeleiding in de LVV is dat men meewerkt aan óf een verblijf in Nederland of aan terugkeer. De toegang tot de LVV blijft ook in deze tijd van de coronacrisis gewoon gewaarborgd. Uiteraard worden in de opvang de richtlijnen van het RIVM opgevolgd om de veiligheid van de bewoners te waarborgen.

Sluiting BBB eerder mogelijk

De sluiting van de BBB was in eerste instantie gepland op 1 juli 2020. Door de toegenomen druk op de Maatschappelijke Opvang vanwege de coronacrisis, is samen met STUV besloten om de datum naar 1 mei te verplaatsen. Het grootste gedeelte van de BBB-groep had al elders een onderkomen gevonden. De overige bewoners hadden aangegeven in hun netwerk te kunnen verblijven. Tegen hen is gezegd dat zij per 1 mei uit het pand moesten vertrekken. Als zij toch niet in hun netwerk kunnen verblijven, kunnen zij zich bij de LVV in Rotterdam melden.

Opvang tot maandag mogelijk

In de Landelijke Vreemdelingenvoorziening is een plek iedereen voor die mee wil werken aan perspectief. Het aanmeldloket van de LVV is ’s avonds en in het weekend gesloten. Mocht het de BBB-bewoners om deze reden niet meer lukken om zich nu aan te melden dan wordt er een uitzondering gemaakt en krijgen zij tijdelijk een slaapplek. Deze uitzondering geldt tot uiterlijk maandag 4 mei, als de LVV weer open is en de bewoners zich kunnen aanmelden.