Schoorsteen Uniper in het licht

De gemeente Leiden en Uniper gaan de schoorsteen van Uniper aan de Langegracht weer verlichten. Het plan is om op de schoorsteen in kleur te projecteren welke windkracht het is. De projectie is zichtbaar vanaf het centrum van de stad. Naar verwachting is het vanaf maart 2021 te zien.

Op de Langegrachtzijde van de schoorsteen van Uniper is straks een gekleurde tekst te zien. De geprojecteerde tekst verandert in kleur afhankelijk van de windkrachtsterkte. De toren wordt vanaf één kant verlicht om ‘lichtvervuiling’ te voorkomen. De projectie is zichtbaar vanaf het moment dat de straatverlichting ’s avonds aangaat tot 24.00 uur ‘s nachts. Om te voorkomen dat de schommelingen in windkracht zorgen voor een grote afwisseling in kleur, verandert de kleur (pas) na minimaal 15 minuten.

Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking): “Tijdens de bespreking van de gebiedsvisie voor het Energiepark, sprak ik met de gemeenteraad af te onderzoeken of de schoorsteen weer verlicht kan worden. En dat kan! Ik ben heel blij met deze innovatieve oplossing. Wat is mooier om op onze ‘oude’ Leidse energietoren de windkracht een plek te geven?” Eerder werd de schoorsteen al van alle zijden verlicht. Vanaf 2018 was dat niet meer het geval, onder andere door een storing en verouderde apparatuur. Pieter van Stratum (Directeur Stadscentrales Uniper Benelux): “Wij zijn ontzettend trots op onze iconische energiecentrale in deze prachtige stad en voelen ons vereerd met de aanlichting. De schoorsteen is voor mij een symbool van vooruitgang. Van centrale verwarming uit aardgas naar straks duurzame energie voor de Leidenaren.”

Vanaf de Langegrachtzijde van de toren wordt de schoorsteen verlicht met vier projectiespots. Deze led-spots staan op het dak van de Uniper-centrale en reageren op de windkracht via een windmeter. Door gebruik te maken van led en de GOBO projectietechniek is er geen strooilicht en kan de lichtstraal precies worden gericht, zodat lichtvervuiling (licht op plekken waar je het niet wil hebben) minimaal is.

Er is ook is rekening gehouden met de natuur. De quick scan flora en fauna die is uitgevoerd gaf groen licht voor deze manier van verlichten. De definitieve kleuren van het licht worden bepaald tijdens de installatie. De kleur blauw wordt sowieso niet gebruikt. Deze kleur zou vleermuizen kunnen hinderen.

De kosten voor de aanleg en het onderhoud van de verlichting wordt door de gemeente Leiden betaald. Uniper neemt de energiekosten op zich en zorgt voor enkele voorbereidende maatregelen, zoals het aanpassen van de bliksemafleiding. De vergunning voor de aanleg van de lampen wordt nu aangevraagd. Als de vergunning is afgegeven, kan de verlichting worden aangeschaft en gemonteerd. De planning is dat de lichten in maart 2021 gaan schijnen.