Renovatie buitenbad De Vliet gestart

Vrijdag 13 november ondertekenden wethouder Paul Dirkse (Sport), Martin Heemskerk, directeur Blanksma Bouwbedrijf b.v. en Raymond Visser, directeur Lotec b.v. de aannemingsovereenkomsten voor de renovatie van buitenbad De Vliet. Hiermee kan de renovatie van het buitenbad echt ‘uit de startblokken’. De oplevering staat gepland voor het voorjaar van 2021.

Paul Dirkse: ““Het oudste buitenbad van Leiden, zwembad De Vliet, heeft zo langzamerhand een cultstatus. Mensen komen van heinde en verre naar dit unieke 50 meter openluchtzwembad.

Deze renovatie is dan ook zeer gewenst én tevens hard nodig. Zwemmers zullen straks in de meivakantie terecht kunnen in de vertrouwde setting, waarmee we weer jaren vooruit kunnen.”

Na een aanbestedingsprocedure zijn Blanksma Bouwbedrijf b.v. en Lotec als bouwteampartners geselecteerd voor de renovatie van buitenbad De Vliet. De werkzaamheden bestaan uit de bouwkundige renovatie van het buitenbad. Dit omvat de ruimten voor kleden en douchen, het 50-meterbad, het ondiepe bad en het peuterbad.

Wat wordt er gedaan?

  • De bassins krijgen een nieuwe coating en tegelwerk op de vloer, zodat ze weer voor minimaal twintig jaar mee kunnen.
  • De zwembadinstallaties en het leidingwerk worden waar nodig vervangen en de tegels rondom het bad worden vervangen.
  • De chloortank wordt vervangen door zoutelektrolyse, waardoor ter plaatse de minimaal benodigde hoeveelheid chloor wordt gemaakt zonder dat transport van chloor over de openbare weg nodig is.

Volledig elektrisch verwarmd buitenbad

Naast bovenstaande werkzaamheden worden er ook voorbereidingen getroffen om het buitenbad van het gas af te koppelen. Zodra de nieuwbouw van combibad en ijshal De Vliet klaar is, wordt het buitenbad hierop aangesloten zodat het buitenbad volledig elektrisch verwarmd wordt. Een nieuw aan te leggen warmteleiding tussen de installatieruimten van nieuwbouw en buitenbad zorgt voor de nodige warmte-uitwisseling. Feitelijk zorgen de warmtepompen van de ijshal straks dat het buitenbad verwarmd kan worden. Een win-win situatie: het rendement van de warmtepompen gaat omhoog en het buitenbad wordt hiermee van het gas afgekoppeld.

Planning

De werkzaamheden voor de renovatie zijn al van start gegaan. De oplevering staat gepland voor 1 april 2021. Het gerenoveerde buitenbad kan dan eind april 2021 gebruikt worden. Deze planning is wel afhankelijk van het weer.