Muurschildering van Klaas Lageweg Bètaplein

Op de muur van de Gamma, op het Bètaplein in de Lammenschansdriehoek, heeft kunstenaar Klaas Lageweg een grote muurschildering gemaakt. Op donderdag 7 april is de muurschildering gepresenteerd aan de wethouder Fleur Spijker. De muurschildering is het resultaat van een mooie samenwerking tussen de gemeente Leiden, het Lucas van Leyden Fonds en MooieMuur, een organisatie die muurkunst in de openbare ruimte bevordert.

Lageweg licht trots zijn ontwerp toe: “Het thema is drie; wijsheid, schoonheid en kracht. Wat je op het ontwerp ziet is een uil, het symbool van wijsheid, de Griekse en Romeinse godinnen Aphrodite en Venus van schoonheid en tussendoor vliegen moleculen, formules en pixels. Een grote blauwe powerknop suggereert de helft van een gezicht, symboliseert de kracht en knipoogt naar het digitale nu. Drie verwijst ook naar dat het kunstwerk tegenover de Alphatoren, aan het Bètaplein en op de Gammamuur is.”           

De muurschildering werd op donderdag 7 april officieel op het Bètaplein verwelkomd door wethouder Fleur Spijker, Mirjam Flik van het Lucas van Leyden Fonds en Claudia Hoogenboezem van MooieMuur.

Fleur Spijker, wethouder duurzame verstedelijking: “Dit is een toffe en opvallende toevoeging aan de wijk. Het werk van Klaas sluit aan bij het Bètaplein: hier komen stedelijke ontwikkeling, beweging en ontmoeting samen. Kunst is een belangrijk ingrediënt bij onze gebiedsontwikkelingen. Het stimuleert je om anders te kijken en te ontdekken. Ik ben blij dat we zo invulling kunnen geven aan de motie ‘Geef street art een kans aan de Lammenschans’.”

De opdracht voor dit muurkunstwerk is door de gemeente Leiden verstrekt aan het Lucas van Leyden Fonds en aan MooieMuur, aanjager van street art. Claudia Hoogenboezem van MooieMuur spant zich in om street art van de grond te krijgen in Leiden. “Street art is een jonge toegankelijke kunstvorm die kan zorgen voor verbinding in steden en gemeenschappen. Ik ben heel blij met de goede samenwerking met gemeente Leiden en met de steun van het Lucas van Leyden Fonds. Hopelijk volgt er snel meer.”

Mirjam Flik, zakelijk leider van het Lucas van Leyden Fonds: “Street art is al jarenlang niet meer weg te denken: het is één van de meest prominente vormen van kunst in de openbare ruimte. Al vanaf de begindagen van het Lucas van Leyden Fonds bestaat de wens om muurkunst onderdeel te maken van het Leidse straatbeeld en ik ben heel blij dat die wens nu gerealiseerd wordt met een prachtig werk van Klaas Lageweg.”