Markt op de Beestenmarkt en Lammermarkt in ieder geval tot 1 september

De markt zal minstens tot 1 september op de Beestenmarkt en de Lammermarkt worden gehouden. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besproken met de adviescommissie Ambulante Handel (de marktcommissie). Het college garandeert, dat de markt na bestrijding van het virus weer terug keert naar haar oude locatie. De markt hoort daar immers thuis.

Van begin af aan was duidelijk dat de zaterdagmarkt te druk was om veilig in het marktgebied plaats te kunnen laten vinden. De woensdagmarkt heeft nog een aantal keer kunnen staan op de reguliere locatie, maar die bleek ook te druk te worden. Dat is geconstateerd door handhaving en politie. Voldoende ruimte voor wachtenden en passanten ontbreekt op de reguliere locatie aan weerszijden van de Nieuwe Rijn. De 1,5 metersamenleving legt een grote druk op de schaarse openbare ruimte. De opening van de terrassen is daar een voorbeeld van. De gemeente verwacht dat afstand houden in de openbare ruimte nog langere tijd de norm zal zijn, ook voor bezoekers van de markt. Dat heeft consequenties voor de opstelling van de markt waardoor er tot minstens 1 september geen terugkeer naar de oude locatie mogelijk is. Na overleg met de marktcommissie gaat het college onderzoeken welke mogelijkheden er nog zijn om ervoor te zorgen dat alle standplaatshouders de mogelijkheid krijgen om iedere week een standplaats in te nemen. De ruimte wordt gezocht in het beperken van het aantal strekkende meters marktkraam en in aanvullende locaties.

Non-food markt

De non-food is op dit moment op alle markten uitgesloten, met uitzondering van een enkele kraam op zaterdag. Het college onderzoekt of er op korte termijn in de vorm van een pilot een non-foodmarkt kan worden georganiseerd op de middenberm van de Hooglandse Kerkgracht en de Nieuwstraat, waar normaliter op zaterdag ook kramen staan. Na deze pilot kan worden bekeken of de non-food markt op deze locatie vaker kan plaatsvinden.