Locoburgemeester Paul Dirkse zet badmeesters in het zonnetje

Op vrijdagmorgen 11 maart 2022 heeft locoburgemeester Paul Dirkse 3 Leidse badmeesters in het zonnetje gezet. Dirkse deed dat door de overhandiging van de oorkonde voor heldhaftig optreden van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. De badmeesters kregen deze oorkonde vanwege hun optreden in het Vijf Meibad, op 3 september 2021, toen zij het leven wisten te redden van een Leidse vrouw.

Op vrijdag 3 september 2021 zag de dienstdoende badmeester, Marco Akerboom, een vrouw op haar rug in het water liggen. Hij vond de wijze waarop ze in het water lag er verdacht uitzien en besloot direct te water te gaan. De drenkeling had in het water een hartstilstand gekregen. In het water heeft Marco getracht haar al zwemmend te reanimeren. Collega-badmeesters Tanja Heijmans en Elize Dilanchian hielpen vervolgens om de vrouw op de kant te krijgen en zij zijn doorgegaan met de hartmassage.

Ze gingen door met de hartmassage totdat de ambulance arriveerde. Dankzij de inzet van de drie badmeesters overleefde de vrouw het voorval en maakt het nu weer goed. Collega-badmeester Nicole van den Bos deed melding van het incident bij de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Die besloot de badmeesters te huldigen met de oorkonde. Vlak na het incident had Dirkse de drie helden al namens de stad bedankt voor hun optreden.