Leidse Textiel Race over de helft

Tot donderdag 14 oktober is het mogelijk om gratis oud textiel aan huis op te laten halen tijdens de eerste Leidse Textiel Race. Negen teams van verschillende basisscholen uit Leiden nemen het tegen elkaar op en zamelen zoveel mogelijk oud en kapot textiel in van thuis, familie of buurtbewoners. Halverwege de race is er al in totaal 3.173 kilo textiel ingezameld!

Tijdens de race, georganiseerd door de gemeente Leiden samen met Sympany, leren kinderen over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Na een gastles nemen zij het tegen elkaar op om zoveel mogelijk kleding en oud textiel in te zamelen of te repareren. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen! Buurtbewoners kunnen hun textiel namelijk aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen. De school die het meeste inzamelt, wint een geheel verzorgde schoolreis.

Belang recycling en hergebruik

Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt verbrand. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild, doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. De Textiel Race creëert bewustwording over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.