Leidse horecagelegenheden openen een ruimer terras

Met de nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen mogen de Leidse horeca maandag 1 juni vanaf 12 uur weer open. Voor de horeca gelden speciale richtlijnen, waardoor er minder gasten kunnen komen. Om dit enigszins te compenseren ontvangen vandaag de eerste honderd horecaondernemers een vergunning voor een breder terras. Een belangrijke impuls voor de Leidse economie in coronatijd en meer uitgaansgelegenheid voor mensen uit Leiden en regio. De verwachting is dat dit weekend nog meer ruime terrasvergunningen worden verleend.

Yvonne van Delft, wethouder Economie: “Juist in coronatijd biedt het terras horecaondernemers de gelegenheid om toch zoveel mogelijk omzet te genereren. Om gasten veilig en verantwoord te ontvangen, is meer ruimte nodig. Daarom hebben we na goed overleg met horecaondernemers, belangenverenigingen zoals Centrummanagement Leiden en omwonenden besloten om voor dit terrasseizoen ruimere terrassen toe te staan. Daarnaast is het ook de verantwoordelijkheid van bezoekers om er een gezellig en gezond terrassenseizoen van te maken.”

Terrasregels

Cafés en restaurants mogen binnen maximaal 30 gasten ontvangen op basis van reservering en na een checkgesprek vooraf waarin wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert. In alle gevallen moeten mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden (behalve mensen die tot één huishouden behoren) en heeft iedereen een zitplaats. Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel kunnen zitten en moeten mensen onderling ook hier 1,5 meter afstand houden. Met tijdelijke doorzichtige terrasschermen en meer vierkante meters terras in de openbare ruimte kunnen ondernemers hun terrasruimte maximaal benutten.

Voorwaarden

Bij de verruiming van de terrassen is als voorwaarde gesteld dat de veiligheid van de gasten en de doorgang voor de hulpdiensten gewaarborgd moet zijn. Voor het uitbreiden van het terras richting de naaste buren is hun schriftelijke toestemming vereist. En eventuele overlast of lawaai voor de omgeving moet minimaal zijn. Om de horecaondernemers in deze moeilijke economische tijd verder tegemoet te komen, wordt geen extra precariobelasting geheven of leges voor de extra terrasruimte in rekening gebracht. De huidige sluitingstijden voor terrassen blijven van kracht: zondag tot en met donderdag tot 24.00 uur en vrijdag en zaterdag tot 01.30 uur. Bij een buitentemperatuur van 28 graden en hoger is de sluitingstijd 01.00 uur (zo t/m do) en 02.00 uur (vrij en za).

Zo blijft Leiden open

Om te zorgen voor een soepele heropening van de Leidse horeca is een gezamenlijke campagne gestart die bezoekers uitnodigt om vooraf de drukte te checken en een plek in het restaurant of café te reserveren. Op www.leidenopen.nl staan bovendien de gedragsregels die gelden in de Leidse horeca én in de winkels.