Leidse Fietsheld Chloë Kamp wint Fietshelden finale

Zondag 19 maart kwamen 28 Fietshelden in de leeftijd van 8-12 jaar samen voor de finale van het project Fietshelden in Leiden. Chloë Kamp (9 jaar) uit groep 6 van de Leidse Hout basisschool had het beste idee om fietsen in Leiden veiliger en fijner te maken. Zij won een prachtige fiets.

Onder leiding van Marcel Kleizen, oud-Fietsburgemeester van Den Haag, kregen de jonge Fietshelden de hele dag de tijd om hun plannen voor fijner en veiliger fietsen uit te werken en te presenteren. Er werd nagedacht over veiliger fietsen, bijvoorbeeld door verlichting in de weg, verschillende snelheden, groen op de fiets en zelfs over hoe je je huisdieren op de fiets kunt vervoeren.

Winnares Chloë Kamp heeft een oplossing bedacht die ervoor zorgt dat je op de fiets niet wordt afgeleid door je mobiel, een belangrijk thema in de oplossingen van de kinderen. Chloë ontwikkelde een ingenieus opbergdoosje voor telefoons die vastgemaakt kan worden aan je stuur. Aan de buitenkant is zichtbaar dat je telefoon erin zit, dan kleurt het lampje groen. De Publieksprijs was voor Eise. Hij won met een overtuigend plan om bussen, fietsen en andere verkeersdeelnemers te scheiden. Hij had een compleet nieuwe situatie voor de Nieuwe Beestenmarkt ontworpen, waarbij over alles was nagedacht.

Chloë is ook één van de tien kinderen die deelneemt aan de Fietsheldenraad. De kinderen in de Fietshelden Raad blijven op school bezig om fietsen onder de aandacht te brengen aan de hand van speciale challenges. Ook komt de raad samen om met een lokale gemeente mee te denken over problemen in de stad. Ze had al een eerste plan dat ze met de andere leden wil uitvoeren, ze wil 'oudere' mensen leren dat kinderen schrikken, als de ouderen met hun e-bikes langszoeven. De kinderen denken daarom aan lessen voor volwassenen, waarbij ze kijken naar de straat vanuit het perspectief van een kind.

Wethouder Ashley North, Klimaat, Mobiliteit & Financiën was jurylid tijdens de finale. Hij nodigde alle leden van de Fietshelden-raad alvast uit op het stadhuis, om meer te horen over hun ideeën. De kinderen willen samenwerken met de nieuwe Leidse Fietsburgemeester, zodra organisator BYCS die heeft gevonden.