Leiden viert 75-jaar Verenigde Naties, Koornbeurs kleurt blauw

Op zaterdag 24 oktober wordt de Koornbeurs aangelicht in de kleur blauw. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de viering van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. In de hele wereld worden gebouwen, standbeelden, vliegvelden en andere herkenningspunten blauw verlicht: de kleur van de VN.

De Verenigde Naties (VN) bestaan op 24 oktober 75 jaar, en dat wordt wereldwijd gevierd. Na de Tweede Wereldoorlog wilden 51 landen samenwerken om ervoor te zorgen dat er nooit meer zo’n oorlog kwam. Daarom richtten zij in 1945 de Verenigde Naties op: een organisatie die zich inzet voor vrede, rechtvaardigheid en internationale solidariteit. Dat is inmiddels 75 jaar geleden. Reden om stil te staan bij driekwart eeuw internationale samenwerking.

Internationale samenwerking, solidariteit en vrede passen bij Leiden als internationale stad. Leiden is van oudsher heel divers: mensen van verschillende achtergronden hebben door de eeuwen heen een veilig thuis in Leiden gevonden. Daarnaast is Leiden een Global Goals gemeente, die zich inzet voor de wereldwijde doelen van de VN. In 2030 honger de wereld uit, een gezonde, groene leefomgeving en goed onderwijs. Om dat te bereiken is samenwerking, in de stad en internationaal, hard nodig.
Daarom viert Leiden 75 jaar Verenigde Naties door de Koornbeursbrug blauw te verlichten. De Verenigde Naties is een organisatie van ‘bruggenbouwers’, die verbinding zoekt en samenwerking. Een brug, in VN-blauw licht, in het hart van Leiden, is een hiervoor een symbool. Naast de Koornbeursbrug zal ook het Achmeagebouw bij het Centraal Station van Leiden blauw verlicht zijn.