Leiden stimuleert overnachten bij hotels en pensions

Toeristisch verhuur van woningen niet toegestaan

Het is in Nederland niet toegestaan om zonder vergunning je woning, of een deel ervan, te verhuren via een boekingssite zoals Airbnb. Veel mensen weten dit niet. Daarom besteedt de gemeente Leiden extra aandacht aan toeristische verhuur.

Zeker nu de zomer voor de deur staat en de Rijksoverheid adviseert zoveel mogelijk in eigen land vakantie te vieren, is het belangrijk dat mensen de regels rond toeristische verhuur kennen. Je woning, of een deel ervan, verhuren aan toeristen mag niet, omdat je woning dan tijdelijk geen woonfunctie meer heeft. Om (een deel van) je woning te verhuren aan toeristen, heb je een vergunning nodig, bepaalde de Raad van State afgelopen januari. In Leiden worden die vergunningen niet verstrekt. Dat betekent dat het verhuren van (een deel van) je woning illegaal is.

Niet op de hoogte

Dit besluit is in januari genomen en is ook in het (lokale) nieuws geweest. Toch zijn veel mensen niet op de hoogte van het besluit. Daarom besteedt de gemeente Leiden, mede op verzoek van het Hoteloverleg Leiden en Ondernemend Leiden, extra aandacht aan dit onderwerp in de gemeentelijke communicatie.

Wethouder Yvonne van Delft: “De toeristische sector heeft het zwaar te verduren gehad door de corona-crisis. Juist nu is het belangrijk dat hotels én de officiële bed and breakfast-bedrijven worden gesteund in de periode van herstel. Door je vakantie of weekendje weg bij een hotel of B&B te boeken, ondersteun je de lokale ondernemer én de lokale economie.”

Frans Schohaus, Hoteloverleg Leiden is blij met de extra aandacht voor de berichtgeving: “We hopen dat de extra berichtgeving bijdraagt aan het tegengaan van oneerlijke concurrentie van platforms zoals Airbnb. In 2019 werden er zo’n 42.000 overnachtingen via dit platform geboekt. Ook de Leidse hotels en B&B’s hebben flink veel last gehad van de coronamaatregelen. Maar we staan allemaal weer klaar om onze gasten te verwelkomen!”

Nico Tates, voorzitter Ondernemend Leiden vult aan: “Deze oproep van de gemeente komt op een goed moment. Vanuit het crisisteam economie werken we samen met Leiden Marketing en Centrummanagement Leiden aan een campagne voor vraagherstel. We hopen komende zomer veel mensen te verwelkomen in onze stad en regio. Het toerisme kan zo een belangrijke impuls geven aan de lokale economie, maar dan wel volgens de regels.”

Wachten op nieuwe wetgeving

Op dit moment zijn er nieuwe landelijke regels in behandeling met nieuwe instrumenten voor gemeenten ter regulering van toeristische verhuur. Het is nog niet bekend wanneer de landelijke wet wordt aangenomen. Als de wet is vastgesteld en in werking is getreden, zal duidelijk worden of er in Leiden nieuw beleid wordt ontwikkeld. Momenteel handhaaft de gemeente alleen bij overlast. Indien omwonenden overlast ervaren door illegale verhuur aan toeristen, kunnen zij een klacht indienen bij de gemeente.