Koninklijke onderscheiding voor Frederik Zevenbergen

Op woensdag 14 juli 2021 heeft Frederik Zevenbergen uit handen van Jaap Smit, commissaris van de Koning van Zuid-Holland, een koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen. Tijdens de vergadering van Provinciale Staten werd Frederik Zevenbergen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De inwoner uit Leiden werd vorige maand geïnstalleerd als gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Voor zijn benoeming als gedeputeerde was hij gedurende een zeer lange periode volksvertegenwoordiger. Eerst als raadslid van de gemeente Leiden, daarna lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Frederik Zevenbergen was van september 2002 tot juni 2019 lid van de gemeenteraad van Leiden (met uitzondering van de periode 16-3-2006 tot 24-4-2006, toen hij duo-raadslid was). Voorts was hij van maart 2019 tot juni 2021 lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Het huidige decoratiestelsel kent één wettelijk vastgelegd automatisme, namelijk voor volksvertegenwoordigers, ministers en staatssecretarissen. Volgens artikel 14 van het Reglement op de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau komen zij automatisch in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding na een bepaalde periode. Voor de leden van provinciale staten en gemeenteraden geldt dat ze ten minste twaalf jaar zitting moeten hebben gehad. Frederik Zevenbergen voldoet met zijn bijna 17 jaar raadslidmaatschap in Leiden en het bijna 2 jaar durende lidmaatschap van Provinciale Staten, ruimschoots aan dit criterium.