Koninklijke onderscheiding voor echtpaar Hendriks-Onderwater

Op donderdag 20 oktober 2022 hebben Jan en Jeannette Hendriks uit handen van burgemeester Henri Lenferink een koninklijke onderscheiding ontvangen. Ze zijn allebei benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze unieke gebeurtenis vond plaats bij de viering van 75 jaar personeelsvereniging PV Stad Leiden in het Leidse stadhuis. Het echtpaar ontving de onderscheiding vanwege hun jarenlange vrijwillige inzet voor de personeelsvereniging PV Stad Leiden, de Paardensportvereniging Koningin Emma te Wassenaar en de Leiden Marathon.

Jeannette Hendriks is sinds 1976 actief voor de personeelsvereniging PV Stad Leiden. Van 1976 tot 2007 was ze bestuurslid en bij haar afscheid in 2007 ontving ze het erelidmaatschap van de personeelsvereniging. Ze bleef actief als vrijwilliger bij de Activiteitencommissie en tot op de dag van vandaag organiseert ze bezoeken aan musea, fietstochten, stedentripjes en heel veel verschillende creatieve workshops. Vanaf 1980 is Jeannette actief bij de Leiden Marathon. Ze is jurymedewerker en daarnaast is ze betrokken bij de organisatie van de Teekens Karstens Challenge waarbij geld bijeen wordt gerend voor het goede doel. Bij de Paardensport Vereniging Koningin Emma is ze sinds 1992 hoofd van de catering en zorgt ze voor de inkoop, verzorging en aankleding bij tal van evenementen.

Ook haar echtgenoot Jan Hendriks is sinds 1976 actief voor de personeelsvereniging PV Stad Leiden. Dat is bijzonder, want hij is niet eens lid van de PV. Al meer dan 40 jaar lang is hij hulpvaardig bij de technische en fysieke ondersteuning voor zijn vrouw. Jan Hendriks is de chauffeur, de inkoper, de bezorger, de sjouwer, de opbouwer en ook nog eens de technische beheerder van het vakantiehuis van de personeelsvereniging. Als terreinopzichter zit Jan Hendriks in het bestuur van de Paardensport Vereniging Koningin Emma en hij treedt op als parcourbouwer bij diverse evenementen. Bij al die evenementen zorgt hij samen met Jeannette voor de inkopen, het vervoer en het neerzetten van de catering. Ook was Jan actief voor de Stichting Leiden Marathon en andere hardloopevenementen. Voor de Vlietloop verrichte hij tal van hand en spandiensten van het sjouwen van materiaal voor de wedstrijden tot het verhuizen van spullen voor allerlei atletiek evenementen.