Houtkwartier krijgt nieuwe inrichting

Er gaat iets moois gebeuren in Houtkwartier-Oost. In de Mariënpoelstraat, Boerhaavelaan en Van Swietenstraat legt de gemeente een hemelwaterriool aan en gelijktijdig worden straten verkeersveiliger en groener ingericht. Zo krijgt de wijk een inrichting die klaar is voor de toekomst. Aannemer De Vries Stolwijk begon gisteren met de werkzaamheden, die tot in het voorjaar van 2022 duren. Wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit en Beheer Openbare Ruimte) en Gerben Verheij (uitvoerder De Vries Stolwijk) bekeken samen de plannen. 

Wethouder Ashley North: “Wat fijn dat in het Houtkwartier de werkzaamheden starten. De afgelopen maanden zijn de straten veelvuldig en nauwkeurig onder de loep genomen door gemeente, bewoners en andere betrokkenen. Dat heeft geresulteerd in een ontwerp van een verkeersveilige toekomstbestendige wijk met ruim 1000 m2 groen erbij en 29 extra bomen. Met een nieuw gescheiden riool en meer groen in de straat wordt het niet alleen prettiger leefbaar in de wijk maar ook veel mooier! Ik kan niet wachten tot ik het resultaat kan bewonderen.”

In de Mariënpoelstraat, Boerhaavelaan en Van Swietenstraat wordt een apart riool voor hemelwater aangelegd, dat het hemelwater gescheiden houdt van het vuile water. Alleen het vuile water wordt straks gezuiverd, het regenwater wordt direct afgevoerd naar de sloten in de wijk. Daarnaast wordt er nu al ruimte in de ondergrond gereserveerd voor de aanleg van een toekomstig warmtenet. Tegelijkertijd worden de straten, parkeerplaatsen en de stoepen duurzaam en veilig ingericht. Waar ruimte is, maakt de gemeente de wijk groener. Het vergroten van de biodiversiteit, het toevoegen van verschillende soorten bomen en planten, is daarbij een belangrijk thema. Bewoners, de wijkvereniging Houtkwartier en andere betrokken partijen dachten mee bij het maken van het ontwerp voor de nieuwe inrichting. Het resultaat mag er zijn, samen bereiden we het Houtkwartier-Oost voor op het klimaat van de toekomst.

Planning

Aannemer De Vries Stolwijk begint met de rioolwerkzaamheden in de Van Swietenstraat. Als het riool is vervangen, gaat de aannemer boven de grond verder met de herinrichting van de straten, de stoepen en het groen. De Van Swietenstraat is volgens planning eind augustus klaar. Ondertussen gaan op 26 juli de rioolwerkzaamheden in de Boerhaavelaan (tussen de Rijnsburgerweg en de Van Swietenstraat) van start, de werkzaamheden boven de grond zullen in dit deel van de straat tot eind september (noordelijk deel van de straat) en eind november (zuidelijk deel van de straat) duren. Vervolgens zijn de Mariënpoelstraat en het oostelijke deel van de Boerhaavelaan (tot aan de Zweilandlaan) aan de beurt. Naar verwachting zijn de werkzaamheden halverwege 2022 afgerond.

Kijk op Houtkwartier-Oost - Gemeente Leiden voor meer informatie over het rioleringsproject in het Houtkwartier-Oost. De gemeente is ook in andere wijken ook bezig met het vervangen van de riolering en tegelijkertijd opknappen van de straten, stoepen en groen. Een overzicht vindt u op Wijken klaar voor de toekomst - Gemeente Leiden.