Herdenking Holocaustslachtoffers met lichtkunstwerk

Leiden herdenkt de slachtoffers van de Holocaust met een lichtkunstwerk dat vanaf maandagavond 27 januari te zien zal zijn. Het markeert het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden.

Omstreeks 20 uur wordt het lichtmonument ontstoken, bij het oorlogsmonument aan de singel naast Molen De Valk. Burgemeester Henri Lenferink zal hier een korte toespraak houden, ingeleid met een optreden door leerlingen en docenten van het Da Vinci College Kagerstraat. Hieraan vooraf gaat een herdenkingsuur, vanaf 19.00 uur, met gesproken woord en muziek, in de grote zaal van het Scheltema-complex (Marktsteeg 1, zaal open om 18.30 uur), georganiseerd door de Stichting Dodenherdenking Leiden.

Het kunstwerk, ‘Levenslicht’, is een ontwerp van kunstenaar Daan Roosegaarde. Op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zal het op vele honderden plekken in Nederland te zien zijn. Het werk bestaat uit in totaal 104.000 ‘lichtgevende’ stenen die symbool staan voor evenveel Nederlandse slachtoffers in Duitse concentratie- en vernietigingskampen. Op 27 januari is het precies 75 jaar geleden dat kamp Auschwitz, hét internationale symbool van de holocaust, werd bevrijd.

Het (tijdelijke) lichtmonument zal in Leiden tot eind februari bij het oorlogsmonument te zien zijn. In de maanden maart en april bevindt het zich op enkele andere plekken in de stad. Tot slot zal het op maandag 4 mei deel uitmaken van de Dodenherdenking in de Leidse Pieterskerk.