Gouden speld van de stad voor Hennie Korthof

€ 50.000,- voor jubilerende Stichting Urgente Noden ten behoeve van nieuw Sociaal Leenfonds

Op dinsdag 20 november heeft wethouder Marleen Damen (Gezondheid, Jeugdzorg & Welzijn) de Gouden Speld van de stad Leiden uitgereikt aan Hennie Korthof, vertrekkend medewerker van de Stichting Urgente Noden Leiden (SUN Leiden). Zij kreeg de Gouden Speld bij de viering van het tienjarig bestaan van de stichting. Hennie Korthof was hier sinds 2009 werkzaam en stond bekend als de drijvende kracht van SUN Leiden. Daarnaast mocht wethouder Damen namens het college van Burgemeester en Wethouders de jubilerende stichting een cheque van €50.000, overhandigen ten behoeve van een nieuw op te zetten Sociaal Leenfonds.

Hennie Korthof heeft zich altijd al ingezet binnen het sociale domein. 10 jaar geleden begon Hennie Korthof met haar werkzaamheden bij SUN Leiden. Deze stichting groeide in de loop der jaren uit tot een niet meer weg te denken pion binnen het armoedebeleid van de gemeente Leiden. Hennie Korthof was een uitstekend verbinder. Dankzij haar kwam er een vruchtbare samenwerking tot stand tussen de adviescommissie van de stichting en de gemeente Leiden. Ook heeft Hennie Korthof een doorslaggevende rol gespeeld bij het succesvol functioneren van de breed samengestelde Raad van Advies. Het succes van SUN Leiden komt voor een goed deel op haar conto. Naast haar werkzaamheden was ze ook als vrijwilliger enorm actief. Ze was in de jaren 80 adviseur bij de Leidse Rechtswinkel en ze was tot medio de jaren ’90 voorzitter van de bestuurscommissie van het Instituut Burgerraadslieden. In de jaren '90 was ze begeleider bij de Technische emancipatie club voor meisjes (Technika-10) en vanaf het jaar 2000 was ze 10 jaar lang secretaris van STAL (Stichting Levend Ambacht Leiden). Van 2006 tot 2016 was ze een zeer actief bestuurslid van STIEL en sinds 2010 is ze vrijwilliger bij de Open Monumentendagen.

Hennie Korthof heeft zich zowel in haar professionele als vrijwillige loopbaan op een voortreffelijke wijze op verschillende terreinen langdurig dienstbaar gemaakt aan de Leidse samenleving. Iedereen binnen het sociale domein is met haar bekend. Ze is een voorbeeld en een inspiratiebron voor velen en ze heeft zich altijd ingezet voor mensen die het minder hebben of (tijdelijk) in de knel zitten. Hennie Korthof is een ambassadrice voor de stad Leiden.

SUN Leiden kreeg uit handen van de wethouder een cheque van € 50.000,- voor het opzetten van een Sociaal Leenfonds. Het idee komt uit van SUN Zoetermeer. Daar hebben ze zeer goede ervaringen met het fonds. Het fonds is speciaal voor mensen met een schuld tot € 1750,- (gezinnen tot € 2500,-). Zij kunnen via dat fonds een renteloze lening aanvragen om hun openstaande nota's te betalen. Begeleiding voor en na de aanvraag is een essentieel onderdeel van de lening om te voorkomen dat mensen verder in de schulden raken. SUN Leiden mag zelf bepalen hoe ze het cadeau precies besteden, en de gemeente trekt graag samen met de stichting op om het Sociaal Leenfonds ook in Leiden tot een succes te maken.