Geschonken Oxford-haagbeuk onthuld in Singelpark

Als symbool voor de voortdurende vriendschap tussen Leiden en Oxford, schonk de stad Oxford een haagbeuk aan Leiden. Afgelopen Bevrijdingsdag werd de plaquette bij deze boom feestelijk onthuld door burgemeester Henri Lenferink en de officiële vertegenwoordiger van de stad Oxford.

In 2021 bestond de Stedenband Leiden-Oxford 75 jaar. Vanwege de coronamaatregelen was een publiek moment rond de schenking van de boom eerder niet mogelijk. Maar op donderdag 5 mei werd dan toch een plaquette onthuld die toelichting geeft bij de haagbeuk. De boom staat in het Plantsoen ter hoogte van de vogelkooi aan het water.

Tweede Wereldoorlog

De stedenband met Oxford was een direct gevolg van de Tweede Wereldoorlog omdat er een diepe wens was om meer internationaal samen te werken en gezamenlijk activiteiten te ontwikkelen. Eerst op het gebied van sport en later ook op andere gebieden als cultuur en kennis.

Haagbeuk

De keuze voor een haagbeuk is bewust. De meadow - het weiland - van één van de universiteit van Oxford’s bekendste colleges, Christ Church, wordt al eeuwen wordt begrensd door een rij haagbeuken.

Bevrijdingsvuur

Na de onthulling liep het gezelschap achter de muziek van de Band of Liberation aan naar de Doezastraat. Daar verwelkomden zij de hardlopers van de Leiden Road Runners, die vanuit Wageningen de hele nacht en ochtend in estafette hadden hardgelopen om het bevrijdingsvuur naar Leiden te brengen.