Gemeente sluit zich aan bij Meld Misdaad Anoniem

Leiden gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Henri Lenferink en Marc Janssen (Meld Misdaad Anoniem) tekenden daarvoor woensdag 11 december een convenant. De gemeente ontvangt vanaf nu meldingen over verdachte situaties of criminele activiteiten in Leiden die via het meldpunt worden gedaan.

Voorheen werden meldingen via het meldpunt alleen doorgestuurd naar de lokale politie. Nu krijgt ook de gemeente de beschikking over meldingen. Zo kan sneller verband worden gelegd tussen de anonieme meldingen en voor de gemeente beschikbare informatie.

Anoniem melden

Meldingen en signalen die bij het meldpunt binnenkomen, lopen uiteen: van vastgoedfraude en onverklaarbaar vermogen tot hennepkwekerijen en drugshandel. Als de gemeente een melding krijgt, is deze volledig anoniem. In Leiden is het aantal anonieme meldingen laag in vergelijking met gemeenten van dezelfde omvang. Burgemeester Lenferink: “Het is belangrijk dat inwoners signalen melden bij de politie of het meldpunt. Hoe meer dit gebeurt, hoe groter de kans op aanknopingspunten voor de aanpak van criminele activiteiten.”

Aanpakken van ondermijning

De samenwerking met Meld Misdaad Anoniem versterkt de positie van de gemeente in de aanpak van ondermijning. Ondermijning is het effect van allerlei vormen van (georganiseerde) criminaliteit. Voorbeelden zijn illegale hennepteelt, geld witwassen en vastgoedfraude. Het aanpakken van ondermijnende criminaliteit is één van de prioriteiten in het collegeakkoord en het Integraal Veiligheidsplan 2019-2022. Doel van de aanpak is om, samen met de politie, het OM en de Belastingdienst, criminele activiteiten terug te dringen en ruimte te bieden aan bonafide partijen.