Gemeente Leiden hijst regenboogvlag op 11 oktober

Vrij en veilig leven is het recht van iedereen. Daarom hangen gemeenten en het ministerie van OCW de regenboogvlag uit om de acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit te vieren. Ze doen dit op vrijdag 11 oktober, Coming Out dag. Ook de gemeente Leiden hangt de vlag uit.

De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort. Met het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out dag dragen gemeenten de boodschap uit aan inwoners, werknemers, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht je seksuele voorkeur, genderidentiteit/expressie en sekse-kenmerken.

Om zichtbaarheid te geven aan Coming Out dag hijst ook Leiden op 11 oktober de regenboogvlag bij het stadhuis. Wethouder Yvonne van Delft (Emancipatie): “Leiden is een Regenboogstad en viert ook dit jaar de Coming-Outdag. Bij ons in Leiden mag iedereen zijn wie die wil zijn. We zijn een stad waar iedere Leidenaar zich thuis mag voelen en zich overal geaccepteerd en gewaardeerd mag weten. Op het werk of op school, thuis in de vrije tijd, bij je vereniging of in het uitgaansleven. Dat zijn we intussen gelukkig heel vanzelfsprekend gaan vinden. Tegelijkertijd blijft het nodig om aandacht te vragen voor de acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit: één op de vijf LHBTI-ers – zowel volwassenen als jongeren – heeft te maken met scheldpartijen, pesterijen, seksueel geweld, bedreigingen, verstoting en fysiek geweld. Dat is onacceptabel. Ook in Leiden.”

Activiteiten in Leiden

Naast het hijsen van de vlag worden er in veel gemeenten activiteiten georganiseerd. Ook in Leiden:

Op vrijdag 11 oktober:

  • COC is tussen 8.00 en 10.00 en tussen 12.30 en 14.30 uur in de stad aanwezig op een aantal drukbezochte plekken in de stad
  • LUMC tekent Workplace Pride. Locatie: 15.00 tot 17.30 uur (inloop vanaf 14.40 uur), LUMC Gebouw 1, Het Paleijhs BG. LUMC tekent officieel de lidmaatschapsovereenkomst met Workplace Pride. Deze organisatie ondersteunt bedrijven en instellingen bij het vormgeven van een inclusieve cultuur voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseks (LHBTI+) medewerkers. Het LUMC is het eerste umc en ook het eerste ziekenhuis in Nederland dat zich aansluit bij Workplace Pride. Ook wordt het kunstwerk van Margriet van Breevoort onthuld, bekend van het beeldje van de Homunculus bij de hoofdingang. Dominee Gremdaat (Paul Haenen) zal de bijeenkomst afsluiten.
  • Op zaterdag 12 oktober is er een Coming Out Day Party in COC De Kroon Langegracht 65 van 22.00 - 04.00 uur

Over Regenbooggemeenten

Een Regenbooggemeente is een gemeente die actief beleid ontwikkelt voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender, en intersekse personen (LHBTI’s). Vaak wordt ook naar deze gemeenten verwezen met 'Regenboogsteden', maar een Regenbooggemeente bestaat strikt genomen natuurlijk meestal uit een of enkele steden en een aantal dorpen. Op 12 oktober 2018 hebben 53 Regenbooggemeenten een intentieverklaring getekend met het ministerie van OCW. Waarmee zij (opnieuw) de ambitie uitspreken om het thema seksuele- en genderdiversiteit zichtbaar te maken.