Gemeente lanceert proef met fietsparkeren op Werfpop

Zaterdag 8 juli is de 41e editie van Werfpop in de Leidse Hout. Veel bezoekers komen op de fiets. Om het fietsparkeren soepel te laten verlopen, slaan Werfpop en de gemeente Leiden de handen ineen. Met twee parkeerterreinen voor de fiets en heldere bewegwijzering kunnen bezoekers makkelijk hun fiets kwijt. Zo verbetert de verkeersveiligheid en is er minder overlast van geparkeerde fietsen voor omwonenden.

Met deze proef wil de gemeente Leiden ervaring opdoen met het organiseren van fietsparkeren rond evenementen. Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën): “Heldere bewegwijzering zorgt voor minder zoekverkeer en draagt zo bij aan de verkeersveiligheid voor bezoekers van Werfpop. Met de twee ingerichte fietsparkeerplekken kan iedereen zijn fiets makkelijk parkeren én ook weer terugvinden na het festivalbezoek.” Later deze zomer volgen nog enkele proeven met fietsparkeren bij evenementen. Het plan is om deze ervaring om te zetten in een structurele aanpak vanaf volgend jaar.

Duurzaam en veilig naar Werfpop

Het festival Werfpop trekt elk jaar duizenden muziekliefhebbers. Duo-voorzitter Noëlle ter Woerds is blij met de proef: “We hopen altijd dat zoveel mogelijk mensen met de fiets naar Werfpop komen! Om onze bezoekers hierbij te helpen en te zorgen dat zij hun fiets netjes en veilig kunnen stallen, doen wij mee met de proef van de gemeente Leiden. Ook willen we graag een goede buur zijn en hinder van geparkeerde fietsen voor de omgeving van de Leidse Hout zoveel mogelijk voorkomen.”

De weg vinden

Naast de jaarlijkse fietsparkeerplek op de Johan de Kosterweg ten zuidwesten van de Leidse Hout, komt nu ook een parkeerplek voor fietsen, bakfietsen en scooters op het parkeerterrein van UVS, aan de noordoostkant. Vanuit de vier windstreken worden fietsers op weg geholpen. De bebording is in stijl van de parkeercampagne ‘Anders Parkeren’. Verkeersregelaars wijzen bezoekers op de fiets ook op de fietsparkeerplekken. Vanaf beide locaties is het nog een paar minuten lopen naar de ingang van het festivalterrein.