Gemeente en parochiebestuur gaan samenwerken aan uitbreiding fietsenstalling Hartebrugkerk

De gemeente Leiden en het parochiebestuur HH Petrus en Paulus gaan samen aan de slag met het project Fietsenstalling Hartebrugkerk aan de Lange Mare. De stalling op het achterterrein van de kerk wordt vergroot en de Romanuszaal krijgt een plek op het dak van de fietsenstalling.

De huidige fietsenstalling op het achterterrein van de Hartebrugkerk heeft nu plek voor 125 fietsen en is alleen op zaterdag open. De nieuwe, grotere fietsenstalling is straks op alle dagen van de week open en heeft ruime openingstijden. De uitbreiding van deze fietsenstalling zorgt voor minder geparkeerde fietsen op straat waardoor de leefbaarheid en toegankelijkheid in de binnenstad toeneemt.

Van 125 naar 350 fietsparkeerplaatsen

Het plan is om het achterterrein beter en efficiënter in te richten waardoor ruimte ontstaat voor ongeveer 350 fietsen waaronder bakfietsen en fietsen met een kratje. De nieuwe fietsenstalling is op straatniveau en krijgt een openbaar toegankelijk toilet. De crypte onder de kerk blijft toegankelijk. De Romanuszaal krijgt een plek op het dak van de fietsenstalling, passend in de omgeving.

Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën): “De Hartebrugkerk ligt middenin de binnenstad aan een fietsroute naar het winkelgebied. Met dit project breiden we het aantal fietsparkeerplekken flink uit. Wie op de fiets naar de binnenstad komt kan straks ook op deze plek snel en eenvoudig de fiets stallen, dat zorgt niet alleen voor een fijn begin van je bezoek aan de stad, maar levert ook iets op voor de rest van de omgeving. Zo houden we Leiden leefbaar en toegankelijk. Ik ben blij dat we samen met de kerk aan de slag gaan.”

Jan van Trigt (vicevoorzitter parochiebestuur HH Petrus en Paulus): “Paus Franciscus roept in de encycliek 'Laudato Si’ alle mensen van goede wil op om ‘beschermers van de schepping’ te zijn. Duurzaam vervoer is belangrijk. Er staat ook: het is noodzakelijk te zorgen voor de openbare ruimten, want zij versterken ons gevoel van verbondenheid, een beleving van verworteling, een ‘zich thuis voelen binnen de stad die ons omvat en verenigt’. En dat is precies waarom wij aan dit project willen meewerken.”

Dit project is onderdeel van de Agenda Autoluwe Binnenstad. Samen maken we ruimte voor een groene, leefbare en vitale binnenstad. Hierbij stimuleren we het gebruik van schone vormen van vervoer zoals de fiets.