Frits Spits en Jaap de Hoop Scheffer spreker bij Dodenherdenking Leiden

Frits Spits en Jaap de Hoop Scheffer hebben toegezegd dit jaar te spreken op 4 mei bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Leiden. Daarmee heeft de organiserende Stichting Dodenherdenking Leiden twee landelijk bekende coryfeeën in huis.

Jaap de Hoop Scheffer bij Monument bij het Haagsche Schouw

Oud-politicus, emeritus-hoogleraar, voormalig Secretaris-generaal van de NAVO en Minister van Staat Jaap de Hoop Scheffer (1948) is de hoofdspreker bij de herdenking van de 51 jonge militairen, die bij het Haagsche Schouw zijn gesneuveld tijdens de inval van de Duitsers op 10 mei 1940. Deze herdenking vond voor het eerst plaats in 1941.

De Hoop Scheffer zal in zijn rede ook op de actualiteit van de NAVO en de oorlog in Oekraïne ingaan.

De burgemeesters van Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Katwijk leggen kransen bij het monument. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door de Band of Liberation.

Aanvang van de herdenking 15.00 uur.

Frits Spits in Pieterskerk

De radiomaker en presentator Frits Spits spreekt bij de herdenking op 4 mei in de Pieterskerk. Dat doet hij mede op basis van zijn eigen Joodse afkomst. Zijn grootouders hoorden bij de zes miljoen Joden die in concentratiekampen werden vermoord. Spits spreekt onder het motto: Wat ik nalaat.

Frits Spits (1948) schreef enkele boeken en werd vorig jaar benoemd tot radioman van de eeuw. Momenteel presenteert hij op NPO Radio 1 op zaterdag het populaire programma De Taalstaat.

De muzikale begeleiding wordt verzorgd door het Leidse Oost-Europakoor MILA o.l.v. Helga Kruse.  

Na afloop van de bijeenkomst  volgt de Stille Tocht vanaf de Pieterskerk naar het Bevrijdingsmonument bij molen De Valk. Op die plaats worden de gebruikelijke twee minuten stilte in acht genomen, waarna de stadsdichter een gedicht voordraagt en politieke en maatschappelijke organisaties en particulieren de gelegenheid hebben om kransen en bloemen te leggen.

De muzikale omlijsting bij het monument wordt verzorgd door Podiumorkest K&G 3.

Aanvang van de herdenking in de Pieterskerk: 18.30 uur. Toegang vrij; wel wordt na afloop een collecte gehouden ter bestrijding van de kosten.