Extra aandacht voor veilig fietsen tijdens World Bicycle Day

Op 3 juni is het World Bicycle Day. Een mooie gelegenheid om veilig fietsen in de schijnwerpers te zetten. Zo ontving Selda Abyar vandaag een award voor haar inzet om alle kinderen vrijuit te kunnen laten bewegen, gaf Leiden het startsein voor de zoektocht naar een fietsburgemeester en was in het Huis van de Buurt Vogelvlucht de ‘Doortrappendag’.

World Bicycle Day is een initiatief van de Verenigde Naties. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor alle voordelen van fietsen. In Leiden stimuleren we fietsen door het aanleggen van veilige en comfortabele fietspaden, het verbeteren van de verkeersveiligheid voor de fietser en het faciliteren van voldoende fietsenstallingen.

Award voor Selda Abyar

Vandaag heeft wethouder Ashley North, namens de Verenigde Naties, aan Selda Abyar een award uitgereikt voor haar inzet voor de fiets- en de verkeersveiligheid. Mevrouw Abyar krijgt de award omdat ze na het tragische ongeluk van haar dochter Doris, haar verdriet heeft omgezet in actie. Ze inspireert Leiden en andere steden de buitenruimte veilig te maken voor alle kinderen om vrijuit te kunnen lopen, spelen en fietsen.

Zoektocht naar fietsburgemeester

Mevrouw Abyar heeft de gemeente Leiden geïnspireerd om de zoektocht naar een fietsburgemeester en junior-fietsburgemeester te starten. De organisatie BYCS organiseert de zoektocht en verzorgt ook het project Fietshelden. Fietshelden is een project waarin Leidse kinderen worden uitgenodigd hun stem en ideeën te laten horen om de stad fijner en veiliger te maken voor kinderen. In het najaar gaat BYCS op zoek naar een fietsburgemeester voor Leiden. Deze onafhankelijke fietsburgemeester stimuleert het gebruik van de fiets als vervoermiddel en kaart verkeersonveilige situaties voor fietsers aan.

Doortrappendag

Deze ochtend organiseerden gemeente Leiden, ouderenbond KBO en Incluzio in het Huis van de Buurt Vogelvlucht de Doortrappendag. Tijdens deze dag konden senioren gratis hun fiets laten controleren, hun fietsvaardigheid testen op een speciaal parcours en informatie krijgen over leuke fietsroutes.