Erepenning toegekend aan Diaconaal Centrum De Bakkerij

Burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden hebben besloten de Erepenning van de stad Leiden dit jaar toe te kennen aan Diaconaal Centrum De Bakkerij. De penning wordt jaarlijks aan de vooravond van de viering van het Leidens Ontzet uitgereikt aan een persoon of instelling die zich voor de stad en zijn inwoners bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt of op positieve wijze heeft bijgedragen aan de beeldvorming van de stad. De uitreiking vond plaats op 2 oktober in de Burgerzaal van het Stadhuis.

Diaconaal Centrum De Bakkerij is al eeuwenlang een plek waar hulp gegeven wordt aan (arme) Leidenaren, vanuit de kerken. Sinds de 17de eeuw was hier de Armenbakkerij waar brood gebakken werd voor de armen.

Tegenwoordig is Diaconaal Centrum De Bakkerij een modern kerkelijk centrum voor hulp en dienstverlening. De Diaconie Protestantse gemeente Leiden en de RK Diaconie Leiden geven vanuit de kerken hulp aan ieder die dat nodig heeft, dichtbij en ver weg, voor korte of langere duur. Daarnaast heeft een aantal maatschappelijke organisaties hier een werk- of vergaderplek.

Een van de kernactiviteiten van De Bakkerij is het bieden van concrete hulp en ondersteuning aan kwetsbare groepen, waarbij de nadruk ligt op dak- en thuislozen, vluchtelingen, ongedocumenteerden, ʻzorgmijdersʼ en mensen die op of onder de armoedegrens leven.

Op vrijdagochtend 14 juli vond een steekpartij plaats bij diaconaal Centrum De Bakkerij in de binnenstad van Leiden. Een cliënt van het centrum stak drie personen neer. Een 66-jarige vrijwilliger van het centrum (Krijn Schoonderwoerd) kwam daarbij om het leven. Twee andere personen raakten gewond, waarvan één zwaar. Onder de twee gewonden is een medewerker van VluchtelingenWerk. De verdachte sloeg op de vlucht, maar kon later worden aangehouden.

Het college van burgemeester en wethouders wil met het toekennen van de Erepenning haar waardering uitspreken voor de belangrijke rol die De Bakkerij speelt voor kwetsbaren in de samenleving en dat al eeuwenlang. Het college was al voornemens de erepenning toe te kennen aan De Bakkerij. Maar door dit juist dit jaar te doen, wil de gemeente de vrijwilligers en medewerkers van De Bakkerij een extra hart onder de riem steken