Energiecompensatie voor Leidse verenigingen en stichtingen beschikbaar

Leidse verenigingen en stichtingen die te maken hebben met hoge energiekosten kunnen van 15 maart 2023 tot 1 mei 2023 gebruik maken van een nieuwe subsidieregeling energiecompensatie. Er is in totaal een bedrag van 200.000 euro beschikbaar gesteld. De subsidie mag ook gebruikt worden voor het verduurzamen van de accommodatie.

Veel Leidse verenigingen en stichtingen hebben te maken met gestegen energiekosten. Velen willen investeren in het verduurzamen van hun pand, zodat de energierekening in de toekomst minder hoog is. Het bedrag dat beschikbaar komt via de subsidie energiecompensatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het isoleren van de accommodatie of het aanschaffen van zuinige verlichting of verwarming. Zo werkt het uit te keren bedrag ook door op de langere termijn, in zowel de energiekosten als het klimaat.

Spelregels

Leidse verenigingen en stichtingen die naar verwachting in 2023 een jaarlijks energie- of gasverbruik hebben dat 1.000 euro boven het prijsplafond op stroom, gas en stadsverwarming voor huishoudens en andere kleinverbruikers uitstijgt, komen in aanmerking voor de subsidie. De 200.000 euro wordt evenredig verdeeld over alle aanvragen die tijdig zijn ingediend met een maximaal bedrag van 5.000 euro per aanvrager. De vereniging of stichting moet hoofdgebruiker zijn van een accommodatie in de gemeente Leiden in de sector sport, recreatie en/of cultuur, en geen structurele subsidie ontvangen. Alle voorwaarden lezen of de subsidie aanvragen kan via www.leiden.nl/subsidies.

Amendement

De subsidieregeling is de uitwerking van een onderdeel van een door de gemeenteraad vastgesteld verzamelamendement. Hierin heeft de gemeenteraad aan het college gevraagd om Leidse verenigingen en stichtingen met een eigen accommodatie eenmalig en gedeeltelijk te compenseren voor de hoge energiekosten. Met deze regeling voeren we dit deel van het verzamelamendement uit.