Elektrische kerstbomenboot verzamelt zonder uitstoot

Wie begin dit jaar snel van zijn kerstboom af wil kan hem op een bijzondere manier inleveren. Leiden zet namelijk een extra vervoersmiddel in voor het inzamelen en afvoeren van kerstbomen: een uitstootvrije boot. Wie zijn of haar kerstboom inlevert bij de passantenhaven op de Beestenmarkt, helpt mee om de inzameling duurzamer te maken.

De elektrische kerstbomenboot ligt woensdag 4 tot en met vrijdag 6 januari in de passantenhaven op de Beestenmarkt. Het inzamelpunt is open van 10.00 tot 15.00 uur en is lopend bereikbaar of per (bak)fiets. Het verzoek is om versieringen en een eventuele pot te verwijderen.

De boot vaart de kerstbomen naar de tijdelijke kade op de kop van de Admiraal Helfrichweg waar ook het bouwafval wordt overgeslagen. Vanaf dat punt gaat de volledig elektrische portaalkraanwagen van Renewi met de kerstbomen naar Rijpwetering, om ze daar af te leveren voor vergisting. Daarmee realiseren we een volledig emissievrije logistieke keten.

Het gebruikelijke ophaalschema van kerstbomen door de afdeling Beheer blijft daarnaast gewoon van kracht. Alle ingezamelde kerstbomen worden uiteindelijk verwerkt tot compost.

Binnenstad veilig en schoon

Het extra inzamelpunt is vooral bedoeld voor bewoners van de binnenstad. Zij staan als laatste ingepland in het ophaalschema van Beheer. Voorgaande jaren stonden kerstbomen in het centrum daarom soms lang aan de straatkant. Dat oogt rommelig en kan leiden tot gevaarlijke (verkeers)situaties. Inleveren bij de elektrische kerstbomenboot is een mooi én duurzaam alternatief, want dat scheelt toch weer een hoop ritjes met de wagens van Beheer door de binnenstad.

Vele handen maken licht werk

Ook neemt de kerstbomenboot werk uit handen van de medewerkers van Beheer. Die haalden in januari 2022 nog 67.000 kilo aan oude kerstbomen op. Het jaar ervoor ging het zelfs om 80.000 kilo. Deze duurzame extra optie voor het inleveren van kerstbomen is dus zeer welkom.

Wethouders komen helpen

Wethouders Ashley North (Klimaat en Mobiliteit) en Yvonne van Delft (Afval) zijn enthousiast over de inzet van de duurzame kerstbomenboot en komen daarom graag op vrijdag 6 januari tussen 12.00 tot 13.00 uur een handje helpen bij het inzamelen van kerstbomen op de Beestenmarkt.

Bevoorraden zonder uitstoot

Het initiatief van de kerstbomenboot is ontstaan vanuit ondernemers die actief zijn in de binnenstad. Samen met hen maakt Leiden werk van schoner vervoer in de binnenstad. Het vervoer met de elektrische kerstbomenboot en elektrische portaalwagen wordt aangeboden en verzorgd door KOTUG CityBarge, Circle Line Logistics en Renewi. Zij helpen Leiden om bedrijfsafval en goederen in de toekomst emissievrij over Leidse grachten te vervoeren. Leiden stimuleert ondernemers om steeds nadrukkelijker na te denken over schoon vervoer over weg en water.

Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen schone vervoersmiddelen voor goederenvervoer de binnenstad en het Stationspleingebied van Leiden in. Dan krijgt Leiden een zero emissiezone voor vracht- en bestelwagens (waar ook klussenbussen onder vallen). Meer informatie hierover staat op www.leiden.nl/bevoorradenzonderuitstoot.