Derde toren maakt Lorentz compleet

Naast de nieuwbouw van Lorentz, op de hoek met het Schuttersveld, komt een kantoortoren. Het college van burgemeester en wethouders heeft een koop-en ontwikkelovereenkomst gesloten met ABC Planontwikkeling om deze nieuwbouw te realiseren.

De kantoortoren is onderdeel van het naastgelegen pand, Lorentz. Lorentz is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten en bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit twee torens en is bijna klaar. Het tweede deel, de derde toren op de hoek met het Schuttersveld, gaat ABC Planontwikkeling duurzaam bouwen. Zo komt er geen autogarage in het pand en zal er op het dak energie worden opgewekt. Daarmee sluit de nieuwbouw aan bij de ambitie om van het Leidse stationsgebied de duurzaamste kilometer van Nederland te maken. In de toren komen flexibele kantoorunits, die kleine en grote huurders voor langere duur of voor een enkele vergadering kunnen huren. Daarnaast zal het gebouw flexibel worden opgezet, zodat veranderingen in ruimtes mogelijk zijn als daar behoefte aan is. Dit nieuwe deel van Lorentz is in totaal 17.500m2 groot.

Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking): “We zijn blij dat ABC Planontwikkeling het tweede deel, de kantoortoren, van Lorentz ontwikkelt. Net als het eerste deel van Lorentz wordt ook dit nieuwe deel weer duurzaam gebouwd. Complimenten dat investeerders in deze tijd toch zo’n stap durven te zetten. Flexibele werkplekken bestaan nog niet in het Leidse stationsgebied, terwijl de samenleving wel steeds flexibeler is gaan werken. Door het werk van ABC Planontwikkeling wordt ons stationsgebied weer een stukje mooier en duurzamer gemaakt.”

Marcel Loosen, directeur van ABC Planontwikkeling: “Het Leidse stationsgebied ligt op een unieke plek in Nederland. Middenin de Randstad in een historische stad, naast het grootste Life Science en Health cluster van Nederland. Deze kantoortoren van Lorentz biedt werknemers en werkgevers een uitstekend bereikbare werklocatie, waar flexibel in behoefte aan werkruimte kan worden voorzien. Samen met de gemeente Leiden werken we in deze bijzondere tijd, waarin de verandering en flexibiliteit van werkomgevingen op de proef wordt gesteld, verder aan het plan.”

Lorentz

De bouw van Lorentz kent twee delen. De oplevering van het eerste deel is waarschijnlijk deze maand. In de plint komt het hoofdkantoor van Heineken Commercie Nederland met een grote brewpub. Daarboven bevinden zich twee woontorens met in totaal 167 woningen. Onderin ligt de grootste fietsenstalling van Leiden met 4.800 plekken. ABC Planontwikkeling zal de derde toren ontwikkelen en maakt hiermee de nieuwbouw van Lorentz compleet. De gemeente en ABC Planontwikkeling ondertekenden de overeenkomst tegelijkertijd op afstand via een videoverbinding. De bouw van het tweede deel van Lorentz kan vermoedelijk medio 2021 starten.

Ontwikkeling stationsgebied

Het gebied rond station Leiden Centraal is drukbezocht. De inrichting van het gebied zoals die nu is, past niet meer bij de kansen die dit belangrijke knooppunt biedt. Daarom werkt de gemeente Leiden samen met ontwikkelaars, aannemers en andere partijen aan een metamorfose van het huidige stationsgebied. Hier komen nieuwe woningen, goed bereikbare kantoorruimten, horeca en extra fietsenstallingen. Het nieuwe stationsgebied is straks een bruisende plek waar wonen, werken, reizen en verblijven op een prettige manier samenkomen.
Zie ook: www.leiden.nl/stationsgebied