Burgemeester Lenferink bezoekt 100-jarige meneer A. Kamphues

Op dinsdag 23 mei brengt burgemeester Henri Lenferink een felicitatiebezoek aan meneer Antonie Kamphues die op deze dag zijn honderdste verjaardag viert.

De heer Kamphues werd geboren op 23 mei 1923 in Leiden en heeft bijna zijn hele leven in Leiden gewoond. Hij is opgegroeid in een gezin met twaalf kinderen. Vanwege de armoede thuis moest hij op zijn veertiende van school om te helpen in de zaak van zijn vader. Op zijn zeventiende brak de Tweede Wereldoorlog uit. In dat jaar overleed ook zijn vader waardoor zijn moeder alleen achterbleef met twaalf kinderen.

In 1943 werd hij opgepakt om in Duitsland te werken in de Arbeidseinsatz. Na de oorlog had hij ook geen makkelijke tijd, het heeft lang geduurd voordat hij een eigen woning had. Dat lukte pas toen in 1958 het eerste kind zich aandiende. In 1950 trouwde hij met zijn vrouw Eva Holswilder. Samen kregen ze drie zoons en hebben ze in de Lekstraat gewoond en daarna meer dan vijftig jaar in dezelfde flat in de Zaanstraat.

Het was een huwelijk met een traditionele rolverdeling: vader verdient het geld, moeder doet het huishouden en voedt de kinderen op. Na het overlijden van zijn vrouw in 2020 moest hij op zijn 97e voor het eerst van zijn leven leren om zelf te koken, de was te doen enz.; het gaat hem allemaal goed af en behalve wat hulp in de huishouding kan hij prima voor zichzelf zorgen.

Een groot deel van zijn leven heeft hij gewerkt als stratenmaker en na zijn vijftigste als spoorwegarbeider.
Elke week gaat hij nog biljarten en klaverjassen en hij rijdt nog steeds auto. De heer Kamphues komt uit een sterk geslacht want hij heeft nog een oudere zus die dit jaar 105 jaar oud is geworden.

In Leiden wonen op dit moment 26 inwoners van honderd jaar en ouder. De oudste inwoner van Leiden werd begin dit jaar 111 jaar oud.