Ballast Nedam Development nieuwe ontwikkelpartner voor Groenoord fase 2 en 3

De gemeente Leiden gaat een samenwerking aan met Ballast Nedam Development, die de ontwikkelrechten voor Groenoord heeft overgenomen van Ymere. Dit betekent dat de gebiedsontwikkeling Groenoord fase 2 en 3 verder uitgewerkt kan worden. Een belangrijke volgende stap in de afronding van deze stadswijk in Leiden-Noord. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de overname van de samenwerkingsovereenkomst.

In 2010 zijn de hallen gesloopt en in 2012 zijn de eerste woningen opgeleverd van fase 1. Voor fase 2 en 3 gaat de gemeente een nieuwe samenwerking aan met Ballast Nedam Development. Ballast Nedam Development heeft na een tenderprocedure in 2021 de ontwikkelrechten overgenomen van Ymere. Het plan voor fase 2 biedt een mooie variatie aan woningen. Deze oppervlakte van ruim 18.000 m² wordt ingericht met koop, sociale- en vrije sector huurappartementen. Fase 3 betreft een oppervlakte van ongeveer 2.000 m² die voornamelijk ingevuld wordt met eengezinswoningen.

Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking): ‘De overname van de samenwerkingsovereenkomst is een hele mooie stap naar de toekomst. De basis van de samenwerking is nu gelegd en ik heb er het volste vertrouwen in dat wij samen de prachtige woonwijk Groenoord kunnen afmaken en er nog meer een plek van kunnen maken waar mens, natuur en stad samenkomen.’

Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development: “De gebiedsontwikkeling van Groenoord is van grote betekenis voor Leiden en Ballast Nedam Development. Als gebiedsontwikkelaar willen wij inclusieve leefomgevingen creëren waar mensen langer gezond en gelukkig kunnen leven. Het aandeel van maar liefst 30% sociaal draagt hier positief aan bij. Groenoord heeft alles in zich om de wijk van de toekomst te zijn. Voor Groenoord zien wij dan ook een uitgebalanceerde stadswijk voor ons, waar mens en natuur in harmonie kunnen samenleven.”

De komende maanden gaan de gemeente en Ballast Nedam Development nieuwe afspraken maken over de samenwerking ten behoeve van het ontwikkelgebied. Naar verwachting is er medio 2022 meer zicht op de volgende stappen.

De wijk Groenoord in Leiden-Noord heeft haar naam te danken aan de Groenoordhallen die tot 2010 deel uitmaakten van dit gebied. Een plek die voorheen bekend stond om veemarkten, later concerten, beurzen en evenementen maakte plaats voor een woonwijk.