Aantal uitgiftepunten menstruatieproblemen breidt uit

Bij één op de tien meisjes en vrouwen in Nederland is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Het Armoedefonds stelt daarom gratis menstruatieproducten beschikbaar bij verschillende uitgiftepunten in heel Nederland, waaronder ook in Leiden. Leiden telt totaal 14 uitgiftepunten, en dit aantal stijgt.

Er zijn gezinnen waarbij er door taboe, gebrek aan kennis of door geldzorgen geen menstruatieproducten worden aangeschaft. Dit heet menstruatie-armoede. Dit betekent voor meisjes en vrouwen dat zij vodden of wc-papier gebruiken in plaats van maandverband of tampons. Ook kiezen sommigen er daarom voor thuis te blijven van school, sport of werk.

Wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs): “Het is schrijnend om te horen dat meisjes of vrouwen door armoede geen gebruik kunnen maken van de juiste menstruatieproducten. Met onder andere als gevolg dat zij school of werk missen en zij een achterstand oplopen. Maar ook de schaamte die ermee gepaard gaat, wil je voorkomen. Daarom is het mooi dat het Armoedefonds ook in Leiden uitgiftepunten voor menstruatieproducten heeft. En gelukkig komen er steeds meer bij, zodat geld niet een belemmering hoeft te zijn voor meisjes en vrouwen die ongesteld zijn, om mee te doen.”

Menstruatieproducten uitgiftepunten  

Leiden telt in totaal 14 uitgiftepunten voor menstruatieproducten en daar komen er dit jaar nog 5 bij. Hier kunnen meisjes en vrouwen zelf het product kiezen dat het beste bij hen past. Er zijn verschillende soorten, maten en merken van maandverband en tampons. Ook zijn er menstruatiecups beschikbaar.

Locaties

Op deze plekken in Leiden zijn de menstruatieproducten uitgiftepunten te vinden: