Aanbesteding Leids Indoor Sportcentrum van start

Een topsporthal en een breedtesporthal onder een dak. Dat wordt het nieuwe Indoor Sportcentrum aan de Telderskade in Leiden. In het Indoor Sportcentrum komt ruimte voor topsport, breedtesport en onderwijs. Zodat alle Leidenaren kunnen sporten en gezond kunnen blijven. Op 4 januari gaat de Europese aanbesteding voor het Indoor Sportcentrum van start.

Geïnteresseerde partijen kunnen op www.buitengewoonbinnensporten.nl alvast een kijkje nemen.

Onder de noemer Buitengewoon Binnensporten gaat de gemeente Leiden de komende jaren twee indoorsportcomplexen bouwen. Beide krijgen een dubbele functie. Namelijk een topsporthal en breedtesporthal én een ijsbaan met combizwembad. Met de bouw van deze nieuwe sportcomplexen investeert Leiden meer dan 60 miljoen euro in de sport. Dat is een gezonde stad meer dan waard, vindt sportwethouder Paul Dirkse.

Wethouder Paul Dirkse (Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën):

“Na de aanbesteding van combibad en ijshal De Vliet starten we binnenkort met de aanbesteding van het Indoor Sportcentrum. Nieuwe sportcomplexen zijn hard nodig. De huidige zijn echt verouderd. Daar komt bij dat de stad de komende jaren fors groeit. Ook voor al deze nieuwe Leidenaars hebben we sportvoorzieningen nodig. Wij willen alle Leidenaars in beweging brengen. Dat is ons doel. Het gaat erom dat er sterke clubs zijn, waar alle Leidenaars kunnen sporten en gezond kunnen blijven. Daarom investeren wij meer dan 60 miljoen in de sport.”

Laagdrempelig

Laagdrempeligheid en toegankelijkheid zijn dan ook belangrijke waarden in het ontwerp van het Indoor Sportcentrum. Slangen+Koenis Architecten hebben een open gebouw getekend, waar van buiten naar binnen gekeken kan worden en met een aantrekkelijk horecagedeelte dat bezoekers moet enthousiasmeren voor de sport. Het Indoor Sportcentrum krijgt ook een sportmedisch centrum, een vip-ruimte en andere bezoekersfaciliteiten.

Het Indoor Sportcentrum dat de Vijf Meihal en de 3 Octoberhal gaat vervangen, komt aan de Churchilllaan tussen de nieuwbouw van het Leonardo College (klaar in 2021), en de voetbalvelden. De leerlingen van het Leonardo College en de leerlingen van MBO Rijnland gaan overdag intensief gebruik maken van het nieuwe Indoor Sportcentrum. In de avonduren en in het weekeinde is het indoorcentrum vooral in gebruik van de vele binnensportverenigingen van Leiden.
Op de kop van de Churchilllaan, een paar honderd meter verderop, vereist de komende jaren de indoorijsbaan en het combibad. Het naastgelegen openluchtzwembad De Vliet wordt eveneens up to date gebracht met een grote renovatie. Al deze investeringen geven de Churchilllaan een stevige sportieve impuls.

Yannick Franke (topbasketballer en Oranje-speler, oud-Leonardo leerling):

"Zorg en aandacht is het belangrijkst. Iemand die over je schouder mee kijkt en advies geeft. Goede sportfaciliteiten, zoals het Leonardo nu krijgt, met notabene een mooie basketbalhal erboven op en direct naast het Indoor Sportcentrum, maken een prachtig totaalplaatje."

Duurzaam Indoor Sportcentrum

Het Indoor Sportcentrum wordt grotendeels opgetrokken uit kruislings gelamineerd hout. Houtbouw is beter voor het milieu dan de gebruikelijke betonblokken. Bijkomend voordeel is dat het er mooi uit ziet. De sporthallen krijgen hierdoor een moderne, natuurlijke uitstraling. Doordat verschillende functies gestapeld worden gebouwd wordt het terrein ter grootte van één voetbalveld optimaal benut. Stapelen van functies binnen sportaccommodaties neemt naar verwachting de komende decennia in dichtbevolkte gebieden een grote vlucht. Op het dak van het gebouw komen zonnepanelen en een lucht-warmtepomp te liggen die voorzien in de elektriciteit en verwarming van het gebouw. Het complex produceert daardoor meer energie dan het gebruikt.

Start Europese aanbesteding

Op 4 januari wordt de aanbesteding voor het Indoor Sportcentrum gepubliceerd. Meer informatie over de aanbesteding is te vinden op de website Buitengewoon Binnensporten en uiteraard staat de vooraankondiging op Tenderned. Inschrijven van verzoek tot deelname kan tot 4 februari 2021. De gunningsbeslissing staat gepland voor 27 april. Het definitieve raadsbesluit wordt vervolgens in juni genomen waarna in september 2021 begonnen kan worden met de bouw. De ingebruikname van het Indoor Sportcentrum staat gepland voor december 2022.