Zoeterwoudseweg-Vrijheidslaan - meedeneken over een fietsroute (2021-148)

De gemeente Leiden wil de fietsroute over de Zoeterwoudseweg en het kruispunt met de Vrijheidslaan verbeteren. In deze brief leest u over de aanleiding van dit project en op welke manier u kunt meedenken.

Leiden is een fietsstad

Leiden is een echte fietsstad, twee van de drie Leidenaren fietst dagelijks. De gemeente wil fietsen zo aantrekkelijk mogelijk maken. Er komen meer plekken om de fiets te stallen en we werken aan veilige fietspaden en goede fietsroutes. Zo wordt het aantrekkelijker om de fiets te pakken en zijn we voorbereid op de verwachte groei van 40% meer fietsers. Fietsen zorgt voor schonere lucht in de stad en voor een betere bereikbaarheid.

Wat gaat er gebeuren?

De Zoeterwoudseweg en de Vrijheidslaan zijn onderdeel van de doorgaande regionale fietsroute tussen het centrum van Leiden en Zoetermeer. Voor de veiligheid en het comfort van de fietser wordt deze route opnieuw ingericht. De plannen zijn gebaseerd op de eerdere ‘Nota Herijking Fietsroutes’, het nieuwe ‘Beleidsprogramma Fiets 2020-2030’ en ‘Mobiliteitsnota Duurzaam Bereikbaar Leiden 2020-2030’ die de gemeenteraad heeft vastgesteld. De gemeente combineert werkzaamheden om overlast te beperken, om die reden worden gelijktijdig met het aanpassen van de fietsroute de bushaltes voor iedereen toegankelijk gemaakt. Ook wordt gewerkt aan de wegfundering en worden trottoirtegels vervangen. Dit alles in afstemming met het naastgelegen project Watergeuskade.

Wat is er tot nu toe gebeurd?

Op dinsdag 26 november 2019 heeft de gemeente samen met direct omwonenden van de Zoeterwoudseweg en Vrijheidslaan de huidige situatie bekeken. Bewoners konden hun ideeën, suggesties, vragen en ervaringen delen. Deze input is vastgelegd, samengevoegd en waar mogelijk beantwoord in een document. Dit is te vinden op doemee.leiden.nl/nl-NL/projects/zoeterwoudseweg/.

Ook zijn verschillende een-op-een gesprekken gevoerd met ondernemers, belangenorganisaties en individuele bewoners. Al deze informatie is gebruikt bij het maken van een voorlopig ontwerp. Na de fysieke ronde in november 2019 is de volgende stap in het participatietraject het meedenken over het voorlopig ontwerp.

Door de heroverweging van de wegcategorisering van de Zoeterwoudseweg heeft dit project vertraging opgelopen. De Mobiliteitsnota Duurzaam Bereikbaar Leiden 2020-2030 geeft de wegcategorisering voor de Zoeterwoudseweg aan als 30 km/u weg (op dit moment is dat 50 km/u). De Vrijheidslaan blijft als gebiedsontsluitingsweg 50 km/u. Op deze manier wordt het project ook verder uitgewerkt.

Denkt u ook mee?

De gemeente Leiden hecht grote waarde aan het samen vormgeven van plannen met de stad. Samenwerking leidt immers tot betere plannen. U kent uw straat natuurlijk het beste.

De gemeente deelt graag dit voorlopig ontwerp met u en is benieuwd of u nog verbeteringen, suggesties of vragen heeft. Daarom nodigen wij u graag uit om mee te denken over het voorlopig ontwerp en het groen zoals de invulling van de geveltuintjes, mini buurttuintjes (groenstrook langs de Zoeterwoudseweg) en de bomen.

Zo doet u mee

Veel van de participatie vindt digitaal plaats, via het digitale platform doemee.leiden.nl. Meedoen is eenvoudig: u gaat naar doemee.leiden.nl en meldt u aan. Vervolgens kunt u meedenken over verschillende projecten bij de gemeente Leiden, waaronder Zoeterwoudseweg - Vrijheidslaan. Op doemee.leiden.nl staat ook aangegeven hoe het participatietraject eruitziet en over welke onderwerpen u uw reactie kunt achterlaten.

Als u zich registreert, krijgt u per mail informatie over de stappen van het traject en wanneer u deze kunt inzien. De eerste fase om te reageren op het voorlopig ontwerp loopt tot 22 juni 2021.

De uitkomsten van de participatie worden verwerkt in het definitief ontwerp waarover we u op een later moment informeren.

Het voorlopig ontwerp in uw straat bekijken of liever in gesprek? Het voorlopig ontwerp hangt ook achter het raam bij Tomatenstraat 2, neemt u gerust een kijkje. Om iedereen de mogelijkheid te geven mee te doen aan het participatietraject kan ook een een-op-een gesprek via Microsoft Teams of telefoon plaatsvinden. Voelt u vrij om contact op te nemen met de projectleider Danila Ploeger via d.ploeger@leiden.nl of telefoonnummer 14 071.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven over het project Zoeterwoudseweg en de Vrijheidslaan, abonneer u dan op de digitale nieuwsbrief van de gemeente: Stadsnieuws (www.leiden.nl/stadsnieuws). Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail en kunt u ook aangeven over welke onderwerpen en wijken in Leiden u informatie wilt ontvangen.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Bel dan met de gemeente Leiden, tel. 14 071 - keuze 4 (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur) of gebruik het formulier op www.leiden.nl/contact.

Danila Ploeger
Projectmanager

doemee - online participatieplatform van de gemeente

U kunt uw reactie geven op doemee.leiden.nl, het online participatieplatform van de gemeente Leiden. Iedereen kan de projecten die op doemee staan bekijken. Wilt u reageren, dan kunt u zich (eenmalig) registreren.

doemee.leiden.nl werkt op veel voorkomende internetbrowsers zoals (chrome, safari, firefox) en op pc’s, laptops, tablets en telefoons met actuele software en internetverbinding.

Als het niet lukt om op het platform te komen, raden we u aan het op een ander moment nog een keer te proberen. Of gebruik een ander device, zoals een telefoon. Lukt het dan nog niet om op doemee.leiden.nl te komen, vult u dan het contactformulier in op www.leiden.nl/contact, dan nemen we contact met u op om te achterhalen wat er aan de hand is.