Witte Rozenstraat - samen aan de slag (2021-199)

Leiden is een mooie stad waar we met z’n allen best wel trots op zijn. En het kan altijd nog beter. Op veel plekken in Leiden maken bewoners hun buurt mooier en groener, vaak samen met hun buurtgenoten. De gemeente helpt met materialen en advies. Gaat u ook Samen aan de Slag?

Samen aan de slag: met wat?

Er zijn altijd kansen om een leefomgeving nog prettiger te maken. De afgelopen jaren zijn er al veel leuke buurtinitiatieven gerealiseerd voor meer groen in Leiden. Leiden groeit en bloeit door de honderden nieuwe geveltuinen en boomspiegels.

De Leidse boomspiegel

Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom. Vaak rond, soms vierkant. Zo’n ruimte kan mooi worden opgevuld met planten: hoog of laag, kleurrijk of groenblijvend of juist een mix hiervan. Het aanleggen van bloemrijke boomspiegels zorgt voor meer biodiversiteit en gaat wortelopdruk tegen. Een grotere en bloemrijke boomspiegel ziet er niet alleen fleurig uit, maar helpt ook hevige regenbuien en periodes van droogte en hitte op te vangen. Bovendien is het gezellig om samen met de buren de straat nog mooier te maken.

De Leidse geveltuin

Met een geveltuin zorgt u voor meer natuur in de stad. Het trekt vogels aan, ze bouwen er een nest of vinden er een slaap- en schuilplaats. Gevelplanten beschermen uw huis, in de winter zorgen groenblijvende klimplanten ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt en het binnen beter warmer blijft. In de zomer zorgen de planten er juist weer voor dat uw muur koeler blijft en het binnen minder snel opwarmt. Hierdoor functioneren groene gevels ook als de natuurlijke airconditioner van de stad. Daarnaast filteren planten fijnstof en geven zuurstof af waardoor onze luchtkwaliteit verbetert.

Samen aan de slag: hoe?

Wilt u wel aan de slag, maar weet u niet goed hoe dit aan te pakken? De gemeente biedt hulp via het project Samen aan de Slag. Een onderhouds- en groencoach van de gemeente helpt u bij alle praktische zaken die komen kijken bij de uitvoering van je initiatief. Bekijk de website www.leiden.nl/samenaandeslag of neem contact op via aandeslag@leiden.nl of tel. 14 071. Al meer dan 1500 Leidenaars zijn actief. Doe ook mee!

Leendert van Velzen
Wijkbeheerder