Vogelwijk - stand van zaken duurzame wijkvernieuwing (2023-302)

De werkzaamheden om de Vogelwijk van een nieuw gescheiden rioolstelsel en een mooie en groenere inrichting te voorzien, zijn in volle gang. Met deze brief brengen we u graag op de hoogte van de stand van zaken rond het project en de werkzaamheden daarvoor.

Nachtegaallaan weer open

Door onvoorziene omstandigheden onder de grond liep het werk op de Nachtegaallaan vertraging op. U heeft hier in de app uitgebreider over kunnen lezen. Het is nu de verwachting dat de Nachtegaallaan op 24 november weer open kan voor verkeer. Tot die tijd willen we u vragen de omleidingsroutes door de wijk te volgen. Die routes voeren het verkeer om de werkzaamheden heen, zodat iedereen veilig door de wijk kan rijden, fietsen of lopen.

Veiligheid werkverkeer 

De verkeersveiligheid in de wijk heeft onze volledige aandacht. Bewoners hebben ook hun zorgen geuit over het werkverkeer in de smalle straten. Met de aannemer zijn daarom extra afspraken gemaakt over de veiligheid. Wanneer grote wagens bijvoorbeeld achteruitrijden, staat er een medewerker naast om het verkeer in de gaten te houden. We vragen u en uw kinderen daarnaast ook voorzichtig te zijn als u de deur uitgaat en goed op te letten in het verkeer.

Bouwterrein Leeuwerikstraat

De gemeente heeft nogmaals gezocht naar een andere plek voor het bouwterrein, dat op het veld aan de Leeuwerikstraat is ingericht. Het terrein van DZB, het parkeerterrein van de Hogeschool Leiden en het terrein van manege Moedig Voorwaarts vielen af. Wel mogen we een strook van het terrein achter revalidatiekliniek Basalt als opslagruimte gebruiken voor materialen. Voor het Landje van Bremmer loopt een vergunningsaanvraag, die minimaal een half jaar duurt. De regels waar we vanwege de stikstofcrisis aan moeten voldoen, maken de zoektocht naar ruimte voor een bouwterrein erg ingewikkeld. Er is daardoor helaas op dit moment geen alternatief voor het veld aan de Leeuwerikstraat.     

Een aantal bewoners heeft bezwaar gemaakt tegen de vergunning voor het gebruik van het veld aan de Leeuwerikstraat als bouwterrein. Een onafhankelijke bezwarencommissie heeft inmiddels uitspraak gedaan en de bezwaren ongegrond verklaard.  

Klaar voor de toekomst

We begrijpen dat de werkzaamheden voor ongemak zorgen. Daarom willen we u nogmaals bedanken voor uw begrip en geduld tijdens dit project. Samen gaan we op naar een Vogelwijk die klaar is voor de toekomst!

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws over de werkzaamheden in de Vogelwijk?

Download dan de Pylon app. Via deze gratis app houdt de aannemer u op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden, eventuele wijzigingen in de planning, omleidingen en mogelijke overlast. U kunt de Pylon app downloaden volgens onderstaande instructies.

Omgevingsapp downloaden via Appstore of Google Play Store:

 1. Ga op uw mobiel naar de Appstore (IPhone) of Google Play Store

2. Zoek op de term Pylon app

3. Download de app

4. Klik in de app op het project Vogelwijk – Gemeente Leiden

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief neem dan contact op met Tamara Weber, omgevingsmanager van de gemeente Leiden. Dit kan via vogelwijk@leiden.nl of via telefoonnummer 14-071.

Met vriendelijke groet,

David van Zanten
Projectmanager
Duurzame wijkvernieuwing Vogelwijk