Stationspleintunnel - brandweeroefening (2021-149)

Op maandagavond 7 juni houdt de gemeente samen met de brandweer en politie een oefening in de Stationspleintunnel. Als bewoner of bedrijf in de omgeving kunt u hier iets van merken. Daarom informeren wij u met deze brief over de oefening.

Realistische brandoefening tussen 20.00 en 0.00 uur

Op maandagavond 7 juni 2021 houden we samen met de brandweer en politie tussen 20.00 en middernacht een realistische brandoefening in de Stationspleintunnel. De brand wordt nagebootst met onschadelijke rook.

Waarom deze brandoefening?

De gemeente Leiden is als tunnelbeheerder verantwoordelijk voor de veiligheid in de tunnel. Onderdeel van het veiligheidsprogramma is het organiseren van een brandoefening samen met de hulpdiensten (brandweer en politie).

Wat merkt u in de omgeving?

In de omgeving zijn de sirenes van arriverende hulpdiensten hoorbaar en mogelijk ook het inschakelen van het ventilatiesysteem in de tunnel. Daarnaast kan er (onschadelijke) rook ontsnappen uit de tunnelinritten en zijn mogelijk zwaailichten van hulpdiensten zichtbaar.

Informeren van uw bezoekers of collega’s

Mocht u sirenes, zwaailichten of rook in uw direct omgeving waarnemen op deze avond, dan is dit waarschijnlijk deel van een oefening en betreft het dus geen echte noodsituatie. Wilt u uw bezoekers of collega’s hierover informeren zodat er geen paniek hoeft te ontstaan?

Wat betekent dit voor het verkeer?

Beide tunnelbuizen zijn tijdens de brandoefening niet beschikbaar voor doorgaand verkeer. Autoverkeer wordt met gele borden omgeleid. De busbanen en fietspaden in de buurt van de tunnel hoeven niet te worden afgezet. Ook voetgangers kunnen gerust langs de tunnel lopen. Bij de fietspaden aan beide zijden van de tunnel staan verkeersregelaars die als het nodig is fietsers en voetgangers kunnen informeren.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Bel dan met de gemeente Leiden, tel. 14 071 - keuze 4 (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur) of gebruik het formulier op www.leiden.nl/contact.

Heeft u op de avond zelf vragen, neem dan contact op met Michel Rikkelman (adviseur tunnelinstallaties en tunnelveiligheid) via 06 - 470 31 417.

Met vriendelijke groet,

namens gemeente Leiden

Bouwe Elzinga

Beheerder Wegen en Tunnels