Rijn en Schiekade - vervangen bomen (2021-299)

Leiden werkt hard aan het vergroenen van de stad. Bomen zijn hierbij belangrijk, want deze brengen verkoeling door schaduw en bieden dieren beschutting en voedsel. De kastanjebomen aan de Rijn en Schiekade zijn niet gezond. De gemeente Leiden is daarom van plan deze bomen te vervangen door nieuwe, gezonde bomen. In deze brief leest u hier meer over.

Waarom de bomen vervangen?

De kastanjebomen aan de Rijn en Schiekade zijn al jaren aan het ‘kwarren’: Kwarren betekent dat de boom ouder wordt, maar nauwelijks tot niet groeit qua bladeren en omvang. Leiden heeft sinds enkele maanden een nieuwe bomenverordening. Deze verordening maakt het mogelijk om de bomen op de Rijn en Schiekade te vervangen door gezonde bomen die goed groeien, de straat mooier en schaduwrijker maken, en daarbij een verrijking zijn voor vogels, insecten en andere dieren in de stad.

Wat is het plan?

De bestaande kastanjes worden verwijderd en vervangen door nieuwe bomen. Hiervoor zijn vier boomsoorten gekozen. Door vier verschillende soorten te kiezen vergroten we de biodiversiteit in de omgeving en heeft een eventuele boomziekte minder impact. Op de achterzijde van deze brief ziet u de soorten bomen die we willen aanplanten. De recent geplante amberbomen blijven staan en worden niet vervangen. Om ervoor te zorgen dat de nieuw geplante bomen goed kunnen groeien, wordt de grond waar de bomen worden geplant voorbereid met voedingrijke grond en worden waar mogelijk de boomspiegels vergroot. Hierbij verandert er niets aan de inrichting van de straat.

Planning

Voor het verwijderen van de bomen is een vergunning nodig. Deze vergunning wordt tegelijk ingediend met het verzenden van deze brief. Pas wanneer de vergunning is verleend en de bezwarentermijn is afgelopen kunnen de werkzaamheden starten. Het vergunningentraject duurt maximaal 14 weken. De planning is om de werkzaamheden nog dit plantjaar (dat tot ongeveer april loopt) uit te voeren. Voordat de werkzaamheden starten ontvangt u een brief met informatie van de aannemer.

Het ontwerp

De bomen kunnen we op twee manieren planten:

1. Om en om met af en toe twee dezelfde bomen na elkaar
  2. Drie of vier dezelfde bomen naast elkaar met af en toe een enkele andere soort in de rij.

Wilt u uw voorkeur voor de manier van planten doorgeven? Dat kan door een e-mail te sturen naar g.wilbrink@leiden.nl. We proberen zoveel mogelijk met de ingediende wensen rekening te houden.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Bel dan met de gemeente Leiden via tel. 14 071 (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur). U kunt uw vraag ook stellen via het contactformulier op www.leiden.nl/contact.

Gerpieter Wilbrink
Assistent-beheerder Groen