Professoren- en Burgemeesterswijk - voorbeeldwoningen gezocht 2021-012

Speciaal voor de eigenaren van koopwoningen in de Professoren- en Burgermeesterwijk organiseert de gemeente Leiden samen met het Energieloket van de regio, het Duurzaam Bouwloket, op donderdag 4 maart een online informatieavond over energiebesparing en comfortabel wonen. U ontvangt hiervoor later nog een uitnodigingsbrief met de opzet van de avond en de exacte tijden.

Ter voorbereiding van de bewonersavond zoeken wij per woningtype een voorbeeldwoning voor een energiescan. In deze brief leest u daar meer over.

Verloting van gratis energiebesparingsscans

In de zuidelijke schil zijn vijf veel voorkomende woningtypes geïnventariseerd waarvoor Duurzaam Bouwloket in samenwerking met Erfgoed Leiden een uitgebreid stappenplan voor verduurzaming opstelt. Per woningstype zoeken we een voorbeeldwoning waarvoor een stappenplan wordt opgesteld. Dit stappenplan is dan ook van toepassing op alle (omliggende) woningen van hetzelfde type. Het stappenplan geeft per woningtype inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden.

Beschermd stadsgezicht

Omdat het om beschermd stadsgezicht gaat, zijn er een aantal onderdelen bij de verduurzaming van de woning  waar rekening mee gehouden moet worden. Deze worden duidelijk beschreven. Tevens belangrijk om te vermelden is dat de regels voor het plaatsen van zonnepanelen onlangs zijn versoepeld in de zuidelijke schil. Dit biedt kansen!

Maak kans op een gratis energiebesparingsscan

Stelt u uw huis beschikbaar als voorbeeldwoning? Dan maakt u kans op een gratis energiebesparingsscan van het Duurzaam Bouwloket, inclusief stappenplan voor energiebesparende maatregelen. Een energiebesparingsscan brengt de mogelijkheden voor energiebesparing, energieopwekking, luchtkwaliteit en comfortverbeteringen in kaart voor uw woning en geldt dus ook als referentie voor de rest van de vergelijkbare woningen uit de wijk. De resultaten van de scans worden gepresenteerd tijdens de online informatieavond op 4 maart.

Aanmelden

U kunt uw huis aanmelden door vóór vrijdag 29 januari een e-mail te sturen naar info@duurzaambouwloket.nl. Zet in de mail uw adres, telefoonnummer en welke maatregelen u (mogelijk) al in uw woning heeft getroffen. U kunt uw aanmelding ook telefonisch doorgeven door te bellen naar het Duurzaam Bouwloket op telefoonnummer (072) 743 39 56. Ook voor meer informatie en vragen kunt u hier terecht. Of neem een kijkje op www.duurzaambouwloket.nl.

Per woningtype één voorbeeldwoning

Uit de aanmeldingen wordt per woningtype één voorbeeldwoning geselecteerd. Is dat uw woning? Dan nemen de adviseurs van het Duurzaam Bouwloket in de eerste week van februari contact met u op. Zij maken dan een afspraak met u voor het maken van de energiescan en de infraroodbeelden in uw woning. Het bezoek neemt ongeveer een uur in beslag.

Overige ondersteuning voor als u nu al aan de slag wilt!

Wilt u nu al aan de slag? Dat kan!

Om ondersteuning te bieden aan eigenaren van monumenten en jaren 30-woningen biedt de gemeente Leiden naast de hulp die het Duurzaam Bouwloket kan bieden ook het platform ‘De groene menukaart’. Kijk daarvoor op www.degroenemenukaart.nl/leiden.

Hier vindt u onder financiering ook veel informatie over subsidiemogelijkheden en leningen.

Graag wijs ik u ook op de teGOEDbon voor gratis energiebesparende maatregelen ter waarde van € 70,- die u als woningeigenaar kunt gebruiken tot en met 31 maart. Bon kwijt? Vraag een nieuwe aan via gagoed@leiden.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket, via info@duurzaambouwloket.nl of (072) 743 39 56.

Fleur Spijker
Wethouder Duurzame Verstedelijking