Ovidiusstraat-Tacitusstraat - boomspiegel adopteren (2021-053)

Samen gaan we aan de slag voor meer groen in de stad! Met het project ‘Samen aan de slag’ (www.leiden.nl/aandeslag) legt de gemeente geveltuinen aan en worden boomspiegels vergroot. Bij u in de Ovidiusstraat en Tacitusstraat staan bomen die in aanmerking komen voor een grotere ‘spiegel’. In deze brief leest u wat dat betekent.

De Leidse boomspiegel

Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom. Vaak rond, soms vierkant. Zo’n ruimte kan mooi worden opgevuld met planten: hoog of laag, kleurrijk of groenblijvend of juist een mix hiervan.

Biodiversiteit

Het aanleggen van bloemrijke boomspiegels zorgt voor meer biodiversiteit en gaat wortelopdruk (waarbij de boomwortels de bestrating omhoog drukken) tegen. Boomspiegels helpen ook hevige regenbuien en periodes van droogte en hitte op te vangen. Bovendien is het gezellig om samen met de buren de straat nog mooier te maken.

Boomspiegel adopteren

Als u een boomspiegel adopteert, kiest u zelf de plantjes of een plantenpakket. U zet de plantjes in de grond en zorgt voor het onderhoud. Dit onderhoud wordt dan vastgelegd in een convenant. Groen- en onderhoudscoach Nick Kooreman van de gemeente Leiden helpt u graag op weg. Hij adviseert u over planten en bloemen die veel of weinig onderhoud nodig hebben, net wat u wilt.

Boomspiegels in de Ovidiusstraat en Tacitusstraat

Enkele bewoners hebben al aangegeven graag een boomspiegel te willen adopteren. Nu wil ik graag inventariseren wie van u allemaal hier interesse in heeft.

Reageren

U kunt tot en met zondag 14 maart laten weten of u geïnteresseerd bent in het adopteren van een boomspiegel. Stuur een e-mail naar aandeslag@leiden.nl of bel naar tel. 14 071 (gemeente Leiden, keuze 4) en vraag naar groen- en onderhoudscoach Nick Kooreman. U kunt ons ook bellen of mailen als u nog vragen heeft.

Leendert van Velzen

Wijkbeheerder