Noorderkwartier Oost - definitief ontwerp herinrichting (2021-254)

Met deze brief nodigt de gemeente Leiden u uit om naar het definitief ontwerp van fase 2 van de herinrichting van Noorderkwartier Oost te kijken. Op https://doemee.leiden.nl kunt u vanaf 5 oktober het definitief ontwerp per straat zien. Ook verdere informatie over het project is op de pagina te vinden.

Het definitief ontwerp voor fase 2 is klaar

In Noorderkwartier Oost wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht en er komt een gescheiden rioolstelsel. We pakken de wateroverlast aan en spelen in op de veranderingen van het klimaat. De wijk wordt mooier, netter en groener. De herinrichting van de Julianastraat en de Anna Paulownastraat (fase 1) is afgerond.

In april en mei dit jaar is het voorlopig ontwerp voor de rest van het projectgebied (fase 2) getoond op het participatieplatform van de gemeente Leiden (doemee.leiden.nl). Bewoners hebben hierop gereageerd. Deze reacties zijn meegenomen in de uitwerking van het voorlopig ontwerp naar het definitief ontwerp. Het definitief ontwerp is de nieuwe situatie na de herinrichting.

De meeste reacties gingen over de ontwerpen groen, parkeren, verkeerscirculatie en fietsparkeren. Dit heeft in een aantal straten tot wijzigingen in het ontwerp geleid. De indeling van de straten is hierdoor verbeterd. De wijzigingen in het ontwerp zijn:

• het aanpassen van de breedtes van het trottoirs
  • het verplaatsen van parkeervakken
  • het verplaatsen en toevoegen van fietsparkeerbeugels
  • het verplaatsen en toevoegen van bomen en plantvakken.

Definitief ontwerp

Het definitief ontwerp is nu af. De gemeente wil u hierover graag informeren. U kunt vanaf 5 oktober het definitief ontwerp per straat bekijken via https://doemee.leiden.nl. Hier vindt u ook meer informatie over het project.

Planning

Het is de planning om dit jaar nog het definitief ontwerp door de gemeenteraad vast te laten stellen. Daarna worden de werkzaamheden technisch voorbereid en wordt er een aannemer aangetrokken. De uitvoering van het project start naar verwachting half 2022 en duurt tot half 2023. Houdt u ook de projectpagina in de gaten voor het laatste nieuws: www.leiden.nl/noorderkwartieroost.

Geveltuinen

Samen gaan we aan de slag voor meer groen in de stad! Naar verwachting krijgt uw straat half 2022 een nieuw riool en nieuwe bestrating. Een mooi moment om meteen een geveltuin te laten aanleggen: dat is een stukje groen tegen de gevel van uw huis. Een geveltuin ziet er niet alleen fleurig uit, maar helpt ook om hevige regenbuien en periodes van droogte en hitte op te vangen. Bovendien is het gezellig om samen met de buren de straat nog mooier te maken. Nieuwsgierig naar de geveltuintjes? Maak een ommetje en kijk bijvoorbeeld eens hoe ze in de Julianastraat geveltuintjes hebben aangelegd.

Wilt u een geveltuin? Stuur een e-mail naar noorderkwartieroost@leiden.nl

Informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Bel dan met de gemeente Leiden, tel. 14 071 - keuze 4 (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur) of gebruik het formulier op www.leiden.nl/contact.

Meer informatie over het project vindt u op www.leiden.nl/noorderkwartieroost.

Michèle Klare, projectmanager