Noordeinde - informatieavond ontwerp herinrichting Noordeinde (2023-118)

De gemeente is al een aantal jaren bezig met het maken van een ontwerp voor de herinrichting van het Noordeinde. Wij nodigen u graag uit voor een informatieavond op woensdag 24 mei om u bij te praten over de stand van zaken van het ontwerp.

Wat gaat er gebeuren?

De openbare ruimte van het Noordeinde wordt van gevel tot gevel opnieuw ingericht. Het gaat om het deel vanaf de Witte Singel-Wittepoortsbrug tot de kruising van het Noordeinde/Rapenburg/Kort Rapenburg.

Met de herinrichting van het Noordeinde verbeteren we de verkeersveiligheid en verhogen we de kwaliteit van de openbare ruimte. Het asfalt op de weg moet worden vervangen, dat is versleten. De Singelparkroute wordt doorgetrokken bij het Rembrandtpark. Op het brede deel van het Noordeinde wordt groen toegevoegd. De bushaltes worden voor iedereen toegankelijk gemaakt. De putten in de straat worden opnieuw aangesloten. Dunea moet delen van de waterleiding vervangen en Liander een deel van hun gasleiding. Daarnaast worden de stoepen net zoals in de rest van de binnenstad aangelegd in klinkers en er komen Leidse lantaarns. Dit zorgt ervoor dat het uiterlijk van het Noordeinde echt bij de binnenstad hoort.

Het is voor u waarschijnlijk al lange tijd stil rondom dit project. Dit betekent niet dat we hebben stilgezeten. De afgelopen tijd heeft in het teken gestaan van technische onderzoeken om het ontwerp te verbeteren. Ook zijn we op zoek gegaan naar plekken vlak bij het Noordeinde waar fietsen kunnen worden geparkeerd, bijvoorbeeld op de Oude Varkenmarkt. Daarom heeft u een tijd niets van ons gehoord. Daar komt nu verandering in.

Informatieavond woensdag 24 mei

Op woensdag 24 mei laten we het ontwerp graag aan u zien. We starten met een presentatie over het ontwerp zoals wij het aan willen gaan leggen. Hier zijn naar aanleiding van de reacties op DoeMee enkele wijzigingen in aangebracht. Daarna kunt u uw vragen stellen.

Datum en tijd: Woensdag 24 mei, inloop 18.45 uur, start 19.00 uur

Locatie: Stadsfoyer in het stadhuis

Programma:

18.45 uur            Inloop

19.00 uur            Presentatie ontwerp

20.00 uur            Tijd om vragen te stellen

21.00 uur            Einde

Doemee.leiden.nl

Op doemee.leiden.nl, project Herinrichting openbare ruimte Noordeinde, vindt u nu onze reactie op alle vragen, ideeën en opmerkingen die zijn gegeven in het najaar van 2021. Dit waren er meer dan honderd. Op DoeMee ziet u ook hoe het vervolg van het project eruit ziet.

Autoluwe binnenstad

Dit project is onderdeel van de Agenda Autoluwe Binnenstad. Samen maken we ruimte voor een groene, leefbare en economisch vitale binnenstad.

Meer informatie

Op de website leiden.nl/noordeinde vindt u meer informatie over het project. Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Bel dan met de gemeente Leiden, tel. 14 071 - keuze 4 (maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur) of gebruik het formulier op www.leiden.nl/contact.

Met vriendelijke groet,

Michèle Klare
Projectmanager