Juliana en Anna Palownastraat - geveltuinen (2021-035)

Samen gaan we aan de slag voor meer groen in de stad! Binnenkort krijgt uw straat een nieuw riool en nieuwe bestrating. Een mooi moment om meteen een geveltuin te laten aanleggen: dat is een stukje groen tegen de gevel van uw huis. Een geveltuin ziet er niet alleen fleurig uit, maar helpt ook om hevige regenbuien en periodes van droogte en hitte op te vangen. Bovendien is het gezellig om samen met de buren de straat nog mooier te maken.

Kies zelf de bloemen en planten

U kunt zelf de planten en bloemen kiezen. Laat u inspireren door de thema’s en soorten in bijgevoegde folder, of misschien vindt u het leuk om zelf groene research te doen. Nieuwsgierig naar de geveltuintjes? Maak een ommetje en kijk bijvoorbeeld eens hoe ze aan de Maresingel geveltuintjes hebben aangelegd.

Wat zijn geveltuintjes en hoe werkt het?

Geveltuintjes zijn smalle tuintjes tegen de voorgevel aan. De gemeente legt de stenen rand voor u aan, inclusief goede aarde. U kiest zelf de plantjes of een plantenpakket, zet ze er in en zorgt voor het onderhoud. Dat hoeft u niet alleen te doen. U kunt ook samen met uw buren de tuintjes aanleggen en/of onderhouden. Groen- en onderhoudscoach Nick Kooreman van de gemeente Leiden helpt u ook graag op weg. Hij adviseert u over planten en bloemen die veel of weinig onderhoud nodig hebben, net wat u wilt.

Convenant

Elke geveltuin leggen we vast in een convenant. Dat klinkt zwaar, maar het is niet meer dan één A4’tje met daarop enkele afspraken en contactgegevens van de onderhoudscoach.

Hoe nu verder?

Wilt u een geveltuin? Laat dit dan uiterlijk zondag 21 februari 2021 aan ons weten. Stuur een e-mail naar aandeslag@leiden.nl of bel naar tel. 14 071 (gemeente Leiden, keuze 4) en vraag naar groen- en onderhoudscoach Nick Kooreman. U kunt ons ook bellen of mailen als u nog vragen heeft.

Michèle Klare,
Projectmanager