Jan Wolkersstraat e.o. - rijkssubsidie aardgasvrij afgewezen (2020-451)

Voor de zomer hebben de bewoners van het gebied tussen de Telderskade, de Boshuizerkade, het spoor en de Lucebertstraat/Kneppelhoutstraat/Frederik van Eedenstraat een brief gekregen. Daarin stond dat wij, de gemeente en de woningcorporaties Portaal, Ons Doel en De Sleutels, een subsidie bij het Rijk hebben aangevraagd. Met deze subsidie zou het mogelijk zijn uw buurt betaalbaar en betrouwbaar aardgasvrij te maken.

We hebben eind november bericht gekregen dat we de subsidie helaas niet gekregen hebben. Dat is teleurstellend nieuws. Met de subsidie hadden we het aardgasvrij maken van uw buurt willen versnellen.

Hoe nu verder?

Natuurlijk gaan we gewoon door met het aardgasvrij maken van Leiden Zuidwest en andere wijken in Leiden. We onderzoeken welke wijken het meest kansrijk zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om wijken met veel woningen die om bouwkundige redenen relatief gemakkelijk kunnen worden aangepast. Of om wijken waar andere werkzaamheden plaatsvinden waardoor werkzaamheden samen kunnen worden uitgevoerd. Alle nieuwbouw wordt uiteraard aardgasvrij gebouwd. In elke wijk wordt uiteindelijk het gas vervangen door duurzame warmte. De gemeente kijkt met bewoners en samenwerkingspartners welke oplossing het best past in een gebied.

Energie besparen

Uw woning is al goed geïsoleerd. Mocht u toch nog advies willen over energiebesparing? Neemt u dan contact op met de wijkambassadeur duurzaamheid van Leiden Zuid-West, Bart Groenewegen, bereikbaar via goedzuidwest@gmail.com.

Als u verder wilt praten over energietransitie en de plannen van de gemeente, neemt u dan contact op met Ansâr Ahmadali via a.ahmadali@leiden.nl. Tot slot wijzen we u graag op de website www.gagoed.nl, die vol staat met informatie over energie, duurzaamheid en natuur.

Youri Haasbroek, projectleider