Haagweg Zuid - voorlopig ontwerp fietsstraat en -rotonde (2020-196)

De parallelweg van de Haagweg (tussen de Korte Vliet en de Churchilllaan) wordt ingericht als fietsstraat. Ook krijgt de fietsrotonde bij de Churchilllaan een flinke opknapbeurt. In deze brief leest u over de aanleiding van dit project en nodigen wij u uit om mee te denken over het aangepaste ontwerp.

Leiden fietsstad

Leiden is de derde fietsstad van Nederland, twee van de drie Leidenaren fietsen dagelijks. De gemeente wil fietsen zo aantrekkelijk mogelijk maken met nieuwe, snelle en veilige fietsroutes. Dit zorgt voor schonere lucht in de stad en voor een betere bereikbaarheid.

Dit gaat er gebeuren

De Haagweg is onderdeel van de fietsroute tussen het centrum van Leiden en Den Haag. Voor de veiligheid en het comfort van de fietser wordt de parallelweg ingericht als fietsstraat. Daarnaast is de fietsrotonde bij de Churchilllaan zeer krap ingericht en zorgt deze voor onveilige situaties. De gemeente heeft voor zowel de Haagweg als de rotonde een aangepast ontwerp gemaakt, waarin we de ideeën die u tijdens de ontwerpsessie op 21 januari heeft aangedragen, zo veel mogelijk hebben verwerkt. Zie hiervoor de opmerkingen onder het kopje ‘Wat hebben wij gedaan met uw opmerkingen?’ verderop in deze brief.

Het ontwerp bekijken?

Wij hadden graag met u samen in de straat het ontwerp besproken. Dat gaat helaas niet vanwege de coronamaatregelen. U kunt het ontwerp op twee manieren bekijken. Online op www.leiden.nl/haagweg of op het raam van de woning aan de Haagweg 164. Wij zijn erg benieuwd naar uw reacties op dit voorlopig ontwerp.

Planning uitvoering

De definitieve planning is na de zomer van 2020 bekend. Dit hangt af van de benodigde vergunningen en het verkeersbesluit. Wij informeren u hierover op een later moment.

Vragen en opmerkingen

Heeft u vragen of opmerkingen over het ontwerp? U kunt ons dit tot en met maandag 22 juni laten weten door per mail contact op te nemen met projectleider Danila Ploeger d.ploeger@leiden.nl. U kunt ook bellen met de gemeente Leiden, tel. 14 071 - keuze 4 (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur) of gebruik het formulier op www.leiden.nl/contact.

Danila Ploeger, Projectmanager